Amerikalılar Borçlanmaya Devam Ediyor

blog
15.09.2022

Amerikalı tüketiciler, artan fiyatlar ile başa çıkmaya   ve kredi kartlarını kullanarak sarkan ekonomiyi desteklemeye devam ediyor.

 

Federal Rezerv'in en son verilerine göre, toplam tüketici borcu Temmuz ayında 23,8 milyar dolar artarak 4.644 trilyon dolara yükseldi  .

Yıllık bazda, tüketici borcu, enerji fiyatlarındaki düşüş sayesinde TÜFE'nin soğumasıyla birlikte son birkaç aya göre biraz yavaşlayarak %6,2 arttı.

 

Tüketici kredisi, yılın ilk yedi ayında ayda ortalama 30 milyar dolar arttı.

Amerikalılar geçimlerini sağlamak için plastiklerini yakıyorlar. Esas olarak kredi kartı borcunu yansıtan döner kredi, yıllık %11,6 artışla 10.9 milyar dolar daha arttı. Bunu perspektife koymak gerekirse, pandemi öncesi 2019'daki yıllık artış %3,6 idi. Teşvik parası çoktan gitmişken, fiyatlar hızla artmaya devam ederken Amerikalıların geçimlerini sağlamak için plastiğe yöneldiği oldukça açık.

Döner borç şu anda 1.137 trilyon dolar – pandemi öncesi rekorun üzerinde.

Amerikalılar, genel olarak, 2020'de pandeminin zirvesinde kredi kartlarını cüzdanlarında ve ödenmiş bakiyelerini tuttu. Bu, ekonomik bir gerileme sırasında tipik tüketici davranışıdır ve eğilim, pandemi teşvik kontrollerinde daha da belirgindi. Pandemi başladığında kredi kartı bakiyeleri 1 trilyon doların üzerindeydi. 2020'de %11,2'lik bir düşüşle bu seviyenin altına düştüler. Geçen yılın Şubat ve Mart aylarında, toparlanma başladığında kredi kartı bakiyelerinde küçük artışlar gördük ve Nisan ayında bir başka teşvik kontrollerinin başlamasıyla keskin bir düşüş yaşandı. Ancak Amerikalılar Mayıs 2021'de yeniden ciddi bir şekilde borçlanmaya başladılar. O zamandan beri tüketici borcunda istikrarlı bir artış gördük.

Sadece kredi kartı bakiyeleri büyümekle kalmıyor; tüketiciler daha da fazla borçlanmanın yollarını bulmaya çalışıyor. Fed verilerine göre, Amerikalılar bu yılın ikinci çeyreğinde 233 milyon yeni kredi kartı hesabı açtı.  Bu, Büyük Durgunluğun başladığı 2008'den bu yana tek bir çeyrekte açılan en büyük yeni hesap  sayısıydı.

Kredi kartı hesaplarındaki toplam limitler ikinci çeyrekte 100 milyar dolar arttı ve şu anda 4,22 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor. Bu, 10 yıldan fazla bir süredeki en büyük artışı yansıtıyor.

Bu arada, ortalama kredi kartı faiz oranları Nisan 2019'da belirlenen %17,87'lik rekor seviyenin üzerine çıktı.  Yıllık ortalama yüzde oranları (APR)  şu anda %18,03 seviyesinde bulunuyor. Bu, sadece bir ay önce %17,5'ten arttı.

Merkez bankasının Eylül toplantısında faizleri 75 baz puan daha yükseltmesi bekleniyor.

Bu, faturalarını ödemek için krediye bağımlı olan Amerikalılar için kötü bir haber. Faiz oranları yükselirken, Amerikalılar her ay artan asgari ödemelerle daha yüksek faiz ücretleri ödüyorlar. Her Federal Rezerv faiz oranı artışıyla birlikte, borçlanma maliyeti daha da artacak ve Amerikalı tüketiciler üzerinde daha fazla baskı yaratacaktır.

Rotatif olmayan kredi, Temmuz ayında yıllık %4,4'lük bir artışla 12,9 milyar dolar artarak sağlıklı bir sıçrama kaydetti. Buna otomobil kredileri ve öğrenci kredileri dahildir. Toplam dönmeyen kredi şu anda 3.508 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Aylardır, ana akım bize borçtaki büyük büyümenin ekonomik sağlığın bir işareti olduğunu söyledi. Geçen ay  MarketWatch  , “Hane halkının ne kadar kredi kullandığı, ekonominin gücüne iyi bir pencere olarak görülüyor. Tüketiciler, zaman iyi olduğunda daha fazla borçlanma ve ekonomi zayıf olduğunda kesinti yapma eğilimindedir.” Bu sırada.  Fed başkanı Jerome Powell bize “hanehalklarının çok güçlü finansal durumda” olduğunu söyleyip duruyor . Borçtaki büyümenin bir şekilde (hala yüksek olmasına rağmen) azalmasıyla bu, ekonominin sarsıldığı anlamına mı geliyor?

Muhtemelen bu anlatıyı ana akımdan duymayacaksınız. Ancak harcamalardaki herhangi bir yavaşlama, insanların bir şeyler satın almasına dayanan bir ekonomi için kötü haberdir. Tabii ki, borç artışının yavaşlaması muhtemelen Temmuz'daki biraz daha düşük enerji fiyatlarını yansıtıyor ve tüketici harcamalarında gerçek bir değişiklik değil.

Sonuç olarak, Amerikalılar, geçimlerini sağlamak için başka bir yolları olmadığı için aşırı yüksek oranda borç almaya devam ediyor. İnsanlar, “çok güçlü” mali durumdayken, yiyecek satın almak için her ay Visa bakiyelerini artırmazlar. Uyarıcı kontrolleri çoktan gitti. Tasarruflar tükeniyor. Ortalama bir insanın plastiği çıkarmaktan başka seçeneği yoktur. Tabii ki, bu sürdürülebilir bir yörünge değil. Kredi kartında limit denen bu rahatsız edici şey vardır.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum