Arjantin dolarize olma planından vazgeçmiyor

blog
15.12.2023

Arjantin Ekonomi Bakanı Luis Caputo, şok terapisinin ilk turunda dolara geçilmesi planında bir değişik olmadığını açıkladı.

 

Arjantin Ekonomi Bakanı Luis Caputo’ya göre, ülkenin Devlet Başkanı Javier Milei, ekonominin toparlanmasını hedefleyen şok terapisinin ilk turunun bir parçası olarak para birimi pezonun keskin bir şekilde devalüe edilmesinden sonra dolara geçilmesini planlıyor.

“Hedef aynı: Dolarizasyona ulaşmak” diyen Caputo Perşembe günü katıldığı televizyon programında, bu değişimin zamanlamasına ilişkin ayrıntı vermedi.

Caputo, “Başkan Milei her zaman dolarizasyon ve merkez bankasının kapatılması konusunda kampanya yürüttü. Bu kampanya vaatleri bir kenara bırakılmadı” dedi.

Günün erken saatlerinde Arjantin Merkez Bankası yetkililerinin yorumlarını yineleyen ekonomi bakanı, bu haftaki agresif Döviz devalüasyonunun enflasyon beklentilerini yeniden sabitlemeye başlamayı amaçladığını söyledi.

 

Enflasyon yüzde 160'ı aştı

Ekonomik sıkıntıların yakın vadede daha şiddetli hale geleceği beklentileri arasında, Milei’nin agresif harcama kesintilerini de içeren ilk önlemlerinden önce bile yıllık tüketici fiyat artışları yüzde 160’ı aştı. Ulusal istatistik kurumu tarafından Çarşamba günü yayınlanan verilere göre aylık enflasyon Kasım ayında yaklaşık yüzde 13’e ulaştı.

Caputo, yeni hükümetin resmi faiz oranlarını paralel piyasalarda görülen oranlara yaklaştırmak için kademeli olarak devalüasyon yerine “aşırı atış” yapmayı tercih ettiğini söyledi; hedefin “bu bastırılmış enflasyonu” ve beklentileri kontrol altına almak ve aylık fiyat artışlarının yüzde 20’nin üzerine çıkmasını engellemek olduğunu ekledi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum