Arjantin enflasyonunda yeni rekor

blog
14.11.2023

Arjantin'de Ekim ayında tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 143 arttı. Böylelikle ülkede 30 yılı aşan dönemin en sert enflasyonu kaydedildi.

 

Arjantin'de tüketici fiyatları geçen ay, ülkenin otuz yılı aşkın bir süre önce hiperenflasyondan çıkışından bu yana en hızlı artışını kaydederek Pazar günkü başkanlık seçimleri öncesinde ekonominin içinde bulunduğu vahim durumu gözler önüne serdi.

Fiyatlar Ekim ayında aylık bazda yüzde 8,3 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmini ülkede aylık enflasyonun yüzde 9,45 olması yönündeydi. Ekim ayında yıllık enflasyon ise yüzde 142,7'ye yükseldi.

Resmi verilere göre Ekim ayında fiyat artışlarına iletişim, giyim ve ev eşyaları öncülük etti.

Arjantinliler 19 Kasım'da Ekonomi Bakanı Sergio Massa ile üç haneli fiyat artışlarını engellemek için merkez bankasını kapatmayı ve ekonomiyi dolarize etmeyi öneren Javier Milei arasında yapılacak ikinci tur oylamada yeni başkanlarını seçecekler.

Seçimi kim kazanırsa kazansın, Arjantin'in bir sonraki liderinin önündeki en büyük zorluk enflasyon olacak.

10 Aralık'ta göreve gelecek yeni hükümet için önemli başlıklardan biri de para biriminin devalüe edilmesi olasılığı olacak.

Aynı zamanda, kronik mali açığın daraltılması, kamu hizmeti fiyatlarının artmasına neden olacak sübvansiyonların kesilmesi anlamına geliyor.

Arjantin Merkez Bankası'nın yaptığı bir ankete göre, ekonomistler yıllık enflasyonun yıl sonunda yüzde 185'e ulaşarak, yüzde 180,7'lik önceki tahminlerinin üzerine çıkacağını öngördü. Aynı ankete göre gayrisafi yurtiçi hasılanın bu yıl yüzde 2, 2024 yılında ise yüzde 1,6 daralması bekleniyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum