Arjantin Merkez Bankası'ndan faizlerde sürpriz hamle

blog
12.03.2024

Arjantin Merkez Bankası, enflasyon soğurken sürpriz bir hareketle faizleri yüzde 80'e düşürdü.

 

Arjantin Merkez Bankası, paralel piyasalarda peso ABD doları karşısında güçlenmeye devam ederken politika yapıcıların aylık enflasyonun soğuduğunu görmesi nedeniyle gösterge faiz oranını beklenmedik bir şekilde yüzde 100'den yüzde 80'e düşürdü.

Yıllık enflasyonun yüzde 250'nin üzerinde olmasına rağmen para otoritesi, Pazartesi gecesi geç saatlerde kesintiyi açıklarken, rezervlerin istikrarlı bir şekilde yeniden inşa edilmesi de dahil olmak üzere bir dizi faktörü öne sürdü.

Bankanın açıklamasına göre, Başkan Javier Milei'nin 10 Aralık'ta göreve başlamasından bu yana Merkez Bankası Başkanı Santiago Bausili, pesoyu istikrara kavuşturmak için ihtiyaç duyduğu nakit stoğunun yeniden sağlanmasına yardımcı olmak amacıyla ülkenin Döviz piyasasından 9,6 milyar dolar satın aldı.

Arjantin İstatistik Kurumu Salı günü Şubat ayı enflasyon rakamlarını yayınlayacak. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, tüketici fiyatlarındaki artışın ay içinde yüzde 15 seviyesinde gerçekleşmesini, Ocak'taki yüzde 21 ve Aralık'taki yüzde 26 seviyesinden düşmeye devam etmesini bekliyor. Ancak yıllık bazda enflasyonun yüzde 280'i aşması muhtemel.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum