Asya Merkez Bankaları Fed'i yakalamak için aceleci olmayacak

blog
16.02.2022

Bank of America ekonomistleri Asya ülkelerinin Merkez Bankaları'nın faiz artırımı konusunda aceleci olmayacağı görüşünde.

Ekonomistler konu hakkında paylaştıkları bir notta gelişen Asya'da birçok para politikası otoritesinin kararlarında daha çok iç talepteki toparlanmayı dikkate alacağını ve hızını da buna göre belirleyeceğini öngördü.

 

"Beklemek için 3 neden"

Ekonomistler Merkez Bankalarının beklemek için 3 nedeni olduğunu belirterek şunları söyledi;

"1- Ilımlı enflasyon: Yıllık tüketici enflasyonu hedeflerle uyumlu seyredecek. Bu nedenle bölgesel Merkez Bankaları para politikalarını kendi öngördükleri hızda belirleyebilir.

2- Durgun iç talep: 2020-2022 döneminde gelişen Asya büyümesi Kovid-19 öncesi dönemin altında kalabilir.

3- 2020'deki büyük sermaye çıkışlarına rağmen Döviz rezervleri artmaya devam etti. Gelişen Asya ayrıca net emtia ithalatçısı olmasına rağmen cari fazla veriyor."

Notta ayrıca "Çin hariç diğer gelişen Asya Merkez Bankalarının para politikasını kademeli olarak sıkılaştıracağını ancak Fed'le uyumlu olmak yerine kendi dinamiklerine uygun adımlar atacağını düşünüyoruz" ifadeleri yer aldı.

Ekonomist Tan Boon Heng geçen haftaki bir notunda Tayland, Malezya, Endonezya ve Filipinler Merkez Bankalarının son politika kararlarında 'sabırlı' olacakları mesajı verdiğini belirtmişti.(bloomberg)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum