Avrupa'da faiz artışı için Temmuz sinyalleri artıyor

blog
21.04.2022

Yükselen enflasyon dolayısıyla başta Fed olmak üzere merkez bankalarından hızlı sıkılaşma mesajları gelirken, Avrupa Merkez Bankası (AMB) cephesinde de faizlerin yükseltilmesine yönelik sesler yükseliyor.

AMB Yönetim Konseyi Üyesi Pierre Wunsch Euro bölgesi ekonomisi sert bir şokla karşılaşmadığı sürece bu yıl politika faizini pozitif bölgeye çekebileceğini belirtti. Wunsch yükselen fiyatları kontrol altına almak için 'sıkılaştırıcı' bir politika uygulanması gerekebileceğine de işaret etti.

Washington'da yapılan söyleşide konuşan Wunsch, Ukrayna'daki savaşın ekonomi için ciddi bir risk olarak öne çıktığını, ancak bu durumun muhtemelen AMB'yi yüksek enflasyona karşı faizleri artırmaktan geri adım artırmayacağını söyledi.

Wunsch faiz artışı için Temmuz ayının olası olduğuna işaret etti.

Wunsch ile birlikte bir diğer AMB yetkilisi Luis de Guindos da Temmuz ayında bir faiz artışının olası olduğunu belirtti. AMB Başkan Yardımcısı Guindos, Temmuz'da parasal genişleme sürecinin bitebileceğini ve faiz artışına zemin hazırlanabileceğini ifade etti.

Açıklama para piyasalarında fiyatlamalara da yansıdı. Bloomberg'in haberine göre piyasalar bu yıl için AMB'den 75 baz puanlık faiz artışı bekliyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum