Avrupa'da gaz fiyatları yükselişte

blog
22.07.2022

Avrupa’da doğalgaz fiyatları, ana boru hatlarından sağlanan gaz akışı ikinci gününde sabit kalmasına rağmen yatırımcıların dikkatinin odağında kalmasıyla yükseliş kaydetti.

Avrupa gaz piyasası için gösterge niteliğinde olan Hollanda vadelilerinde yüzde 4'e varan yükseliş kaydedildi.

Rusya’nın Kuzey Akım Boru Hattı’ndan sağladığı gaz akışı Perşembe günü tekrar başlamıştı. Tedarikin yüzde 40 kapasite ile devam etmesi öngörülüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daha önce bakım sonrası yaptırımlar nedeniyle kendilerine ulaşmayan bir parçanın teslim edilmemesi halinde gaz akışının yüzde 20’ye düşebileceği açıklamaları sonrası dikkatler önümüzdeki haftaya çevrildi.

 

Kritik öneme sahip parçanın Kanada’da bakım görmesi sonrası transit geçişte takıldığı ve Perşembe günü itibarıyla Almanya’da bulunduğu belirtildi. Rusya’dan Avrupa Birliği’ne gaz akışını sağlayan en büyük boru hattında yaşanan sorunların ekonomi ve piyasalar üzerindeki etkileri haftalardır devam ediyor.

Moskova yönetimi 10 günlük bakımın ardından boru hattından Perşembe günü gaz akışını tekrar başlatmıştı. Ancak Avrupalı yetkililer kritik kış ayları yaklaşırken doğalgaz akışının devam ettirileceği konusunda hala ikna olmuş değiller.

Avrupa yaz boyunca gaz depolama tesislerini doldurmak için çabalarını yoğunlaştırırken kıtanın kış aylarında ortaya çıkacak talebi karşılamak için şu anda tedarik edilenden daha Rus gazına ihtiyacı olduğu değerlendiriliyor.

Deutsche Bank AG’nin değerlendirmesine göre Rusya’nın boru hattından yüzde 40 kapasiteyle gaz akışı sağlamaya devam etmesi ve Ekim ayında akışı durdurması halinde Avrupa’da yakıt Nisan ayı içinde bitebilir.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum