Avrupa'da gaz fiyatları yükseliyor

blog
10.12.2021

Hollanda TTF hub’ı ocak ayı vadeli doğal gaz kontratı soğuk hava koşullarına yönelik tahminlerin desteği ile bugün yukarı yönlü hareket ediyor.

Kontrat bugünkü en son işlemini 102,30 euro/MWh’den yaparak dünkü kapanışına kıyasla 0,61 euro artış kaydetmiş oldu. İngiltere NBP hub’ı eşdeğeri ise 1,69 p yükselişle 260,43 p/th seviyesinden el değiştirdi.

 
 

Montel-Foreks'in haberine göre, gün öncesi kontratları TTF’de en son 2,13 euro artışla 103,37 euro/MWh, NBP’de ise 2,50 p artışla 255 p/th ile satış gerçekleştirdi.

 

Bir analist fiyatlarda yakın zamanda düşüş için neden olmadığını gelecek birkaç aylık süre boyunca doğal gaz piyasanın hava durumu konusunda gergin olmayı sürdüreceğini söyledi.

İngiltere merkezli meteoroloji servisi MetDesk kıta geneli için gelecek dört ay boyunca mevsim normallerinin altında seyredecek sıcaklık seviyeleri için potansiyel olduğunu öngörüyor.

Piyasa katılımcıları bunun Avrupa'da zaten düşük olan ve normalden daha hızlı tükenen depolama seviyeleri ile aynı dönemde yaşanıyor olduğuna dikkat çekiyor.

Bir trader Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda Kuzey Akım 2’deki ilerlemenin potansiyel olarak durmasına atıfta bulunarak, “Depolama seviyeleri son derece düşük ve siyasi gerilimler var” yorumunda bulundu.

Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure Europe-GIE) verilerine göre, kıta genelindeki depolama sahalarında en son %64.3 seviyesi görüldü. Bu oran 1 Aralık’ta %67,5, bir önceki yılın aynı döneminde ise %85,7 olarak belirlenmişti.

Kaynak: Milliyet

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum