Avrupa'da vadeli doğalgaz fiyatları rekor derecede dibe vurdu

blog
17.02.2023

Avrupa’da doğalgaz vadeli işlemleri, bölgenin on yıllardır yaşadığı en kötü enerji krizinin azalmasıyla 17 ay sonra ilk kez 50 euronun altına düştü.

Vadeli piyasalarda fiyatlar, Ağustos zirvesinden bu yana yüzde 80'den fazla geriledi. 2023 yılında ise doğalgaz vadelilerinin yüzde 35 düştüğü izlendi.

Bu dönemde ılıman geçen hava, enerji tüketimini azaltma çabaları ve ABD'den Katar'a kadar birçok ülkeden sağlanan güçlü sıvılaştırılmış doğalgaz akışı fiyatların baskılanmasında önemli unsurlar olarak öne çıktı.

Kış sona ermeden uzun süreli bir soğuk hava dalgası olması durumunda veya arz kesintileri yaşanması durumunda fiyatların tekrar yükselebileceği değerlendiriliyor.

LNG için Asya ülkeleriyle olası rekabetin de fiyatlar için yukarı yönlü bir risk oluşturabileceği belirtiliyor. Yüksek depolama seviyeleri Avrupa için bir tampon sağlarken bu durum bölgenin bu kuşu ve sonraki kışı atlatabileceğine dair iyimser bir işaret olarak görülüyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum