Avrupa'da yeniden doğalgaz sıkışması

blog
09.06.2022

Avrupa’da doğalgaz fiyatları kıtaya tedarik sağlayan ABD’nin başlıca ihraç terminalinde yaşanan patlama nedeniyle haftalarca kapalı kalacak olması nedeniyle altı günlük düşüşün ardından hızla yükselişe geçti.

Amsterdam’da işlem gören vadeli doğalgaz fiyatları yüzde 13’a varan yükseliş yaşadı. Yaşanan yangın nedeniyle Teksas’ta bulunan The Freeport sıvılaştırılmış doğalgaz ihraç terminalinin en az 3 hafta kapalı kalacağı kaydedildi. Tesis ABD’den ihraç edilen LNG’nin beşte birinden sorumluydu.

Kapanma Avrupa’nın başlıca tedarikçilerinin boru hatlarının kapanması döneminde geldi. Norveç'teki önemli tesisler bu hafta yıllık bakıma girerken, Rusya’dan sağlanan gaz ise Avrupalı alıcıların ruble ile ödeme yapmayı reddetmesi nedeniyle kapasitenin altında gerçekleşiyor.

Evercore ISI analistleri geçtikleri bir notta Avrupa’nın Rusya’dan aldığı gazın yerine alternatif olarak özellikle ABD’den gelen LNG’ye bağımlı olduğunu kaydetti.

Analistler, tesisin gördüğü zararın kapsamının bilinmediğini fakat yangının verdiği zararın tamir edilmesinin zor olduğu ortaya çıkması durumunda ABD’nin toplam LNG ihraç kapasitesinin yüzde 16’sına bir süreliğin durdurma potansiyeline sahip olduğu uyarısında bulundular.

Havaların ısınmasıyla tüketicilerin doğalgaz tüketimi azalmış olsa da fiyatların tarihi ortalamaları yaklaşmasıyla şirketlerin seviyelerini iyileştirdikleri stoklarına başvurabilecekleri değerlendiriliyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum