Avrupa doğalgaz fiyatlarındaki yükseliş hız kesmiyor

blog
22.12.2021

Avrupa’da doğalgaz fiyatları havaların soğumasından dolayı artan tüketim ve Rusya’dan gelen doğalgaz miktarının azalmasıyla yükselişini sürdürdü. Hollanda 1 ay vadeli TZT doğalgazın fiyatı salı günü megavatsaat başına 151,6 euroya tırmandıktan sonra çarşamba günü 180 euro ile rekor tazeledi.

 

 

Doğalgaz fiyatları son 10 günün 8’inde yükseliş kaydederken salı günü son bir buçuk yılın en hızlı günlük yükselişini gerçekleştirdi. Salı günü yüzde 22 artan doğalgaz fiyatları, en son 28 Ağustos 2020’de bu kadar hızlı yükselmişti.

 

Rusya’nın Yamal üzerinden Almanya’nın Mallnow kompresörüne aktardığı doğalgaz miktarı pazar gününden beri yarıya indi. Avrupa’da bu hafta havaların soğuması ve doğalgaz aktarımının azalmasıyla enerji piyasasındaki kriz giderek derinleşiyor.

 

 

 

Almanya’da yer alan ve Yamal-Avrupa boru hattının son bulduğu Mallnow kompresörünün yüzde 30 kapasitesi geçen hafta seri olarak yapılan ihalelerle Gazprom tarafından ayırtılmıştı. Fakat Gazprom pazar gününden beri Yamal üzerinden aktardığı gaz miktarını yarıya indirerek 35 milyon metreküpten 17 milyon metrekübe düşürdü.

 

 

 

Rusya’nın Yamal üzerinden aktardığı doğalgazın miktarı en son Ekim ayı sonu ve Kasım başında bu seviyelere gerilemişti. Bu süreçte doğalgaz fiyatları megavatsaat başına 64 eurodan 76 euroya çıkmıştı.

Avrupa’da doğalgaz fiyatları sene başından bu yana yüzde 800’den fazla yükseliş kaydederken ABD’de doğalgaz fiyatları yüzde 50 yükseliş kaydetti. Avrupa ve ABD arasındaki doğalgaz fiyat farkı da İngiliz termal birimi başına 55 dolara kadar tırmandı.kaynak:bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum