Avrupa Merkez Bankası Eski Başkanı Draghi'den iddialı hedef

blog
09.09.2024

Avrupa Merkez Bankası Eski Başkanı Mario Draghi AB'nin yılda 800 milyar euro'luk (884 milyar dolar) ve GSYİH'nin yüzde 5'ine varan ek yatırıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

 

AMB Eski Başkanı Draghi, AB'ye ABD ve Çin'le rekabet edebilmek amacıyla sanayi politikasında daha koordineli hareket etme, daha hızlı karar alma ve devasa yatırım yapma çağrısı yaptı.

Draghi AB'nin rekabet gücünün geleceğine ilişkin uzun zamandır beklenen raporunda AB'de ileri teknolojileri geliştirme, iklim hedeflerini karşılayacak plan oluşturma, kritik hammaddelerin savunması ve güvenliğini artırmaya çağırarak bu görevi "varoluşsal bir zorluk" olarak nitelendirdi.

Draghi 400 sayfalık raporun açılış kısmında bloğa Çin ve ABD 'ye karşı daha rekabetçi hale gelebilmek için 800 milyar euroluk (884 milyar dolar) ekstra yatırım yapma tavsiyesinde bulundu. Draghi ekonominin rekabetçiliği için yatırımların bloğun GSYH'sinin yüzde 5'i kadar artması gerektiğini belirtti. Bu oran, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'yı yeniden inşa etmek için uygulamaya konan Marshall Planı'ndaki yüzde 1-2'lik oranın da üzerinde.

 

Draghi bu anlamda AB üye devletlerinin COVID-19 salgınından kurtulmasını desteklemek için hazırlanmış Avrupa Komisyonu ekonomik kurtarma paketi olan 800 milyar euroluk Next Generation EU modelini örnek alabileceklerini söyledi.

AB'de ekonomik büyümenin ABD'ye kıyasla daha yavaş olduğunu ifade eden Draghi bloğun doğudaki ve batıdaki rakipleriyle rekabet edebilecek kadar hızlı bir şekilde ekonomiyi dijitalleştirme ve karbondan arındırma becerisini gündeme getirdi.

Draghi "Soğuk Savaş'tan bu yana ilk kez kendimizi korumamız konusunda gerçekten korkmalıyız. Ortak bir tepki vermek hiç bu kadar karmaşık olmamıştı ancak birliğimizin reform yapma gücünü bulacağından eminim" açıklamasını yaptı.

Rapor, Avrupalı liderlerin, kısmen Avrupa'nın enerji bağımlılığı ve hammadde eksikliği nedeniyle bloğun ana rakiplerine karşı rekabet gücü kaybının giderek daha fazla farkına vardığı bir dönemde geldi. AB, telekomünikasyon ve savunma sanayinin ölçek ekonomilerinden yararlanamamaları ve daha çevik bir güvenlik duruşuna daha iyi hazırlanamamaları nedeniyle engellenmeye devam ediyor.
AB ayrıca, yeşil hedeflerine ulaşmak veya yeni nesil teknoloji yaratmak amacıyla temiz teknolojilerin geliştirilmesini hızlandırmak için ihtiyaç duyduğu milyarlarca euroyu sınırları boyunca harekete geçirmek amacıyla sermaye piyasalarının engellerini azaltacak bir yol haritası üzerinde ilerleme konusunda başarısız oldu.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum