Avrupalı bankalar 'yeşil finansman' hedeflerini tutturamadı

blog
22.11.2023

Sürdürülebilir finansman konusunda çalışmalarda bulunan sivil toplum kuruluşu ShareAction tarafından hazırlanan rapora göre, Avrupa'nın 20 büyük bankası ESG olarak bilinen çevresel, sosyal ve yönetişim kriterlerine uygun finansman hedeflerini tutturamadı.

 

ShareAction tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, Avrupa bankalarının yeşil finansman hedefleri ihtiyaç duyulanın çok gerisinde kalıyor.

İngiltere merkezli kâr amacı gütmeyen kuruluş tarafından Avrupa Birliği, İngiltere, İsviçre ve Norveç'teki en büyük 20 kredi bankanın yeşil finansman hedeflerini inceleyen analiz, "hedeflerin ve açıklamaların amaca uygun olmadığını ve yanıltıcı iddialara yol açabileceğini" ortaya koydu.

ShareAction, incelediği bankaların çoğunlukla 2050 yılına kadar net sıfır emisyona gerçekçi bir şekilde nasıl ulaşacaklarını "gösteremeyen" yeşil finans hedeflerine sahip olduğunu tespit etti. Kuruluş ayrıca sektörü, yeşil taahhütlerin dayandığı ölçütleri açıklayan metodolojileri yayınlamadığı için eleştirdi.

ShareAction ayrıca çoğu bankanın yeşil finansman olarak tanımlanmaması gereken ürün ve hizmetlere de yer verdiğini belirtti. Kâr amacı gütmeyen kuruluş raporunda, "Bankalar hangi faaliyetlerin yeşil olarak sayıldığını her zaman açıklamıyor ve açıklayanlar da bazı tartışmalı faaliyetleri uygun görüyor" dedi.

 

Bankalar tek tek analiz edildi

ShareAction, bankaların genellikle sermaye piyasası faaliyetlerini yeşil finans hedeflerine dahil etmediklerini söyledi.

Standard Chartered Plc, sürdürülebilir finansman varlık tabanının Temmuz 2021 ile Eylül 2022 arasında, büyük ölçüde yeşil ipotek olarak adlandırılan 3,8 milyar doların tanımlanması ve etiketlenmesi nedeniyle %45 arttığını beyan ederken ShareAction'a göre, etki ile ilgili raporlama eksikliği, bankaların yeşil finans hacimlerinin gerçekten neyi başardığını değerlendirmeyi zorlaştırıyor.

ShareAction ayrıca incelediği bankaların çoğunun yeşil hedeflerine finansmanla ilgisi olmayan ürün ve hizmetleri de dahil ettiğini söyledi.

Raporda bu konuda Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA örnek gösterildi. Bankanın yapılandırılmış mevduatları kapsayan 300 milyar euroluk (330 milyar dolar) 2025 sürdürülebilir finans hedefini gösteriyor. Kâr amacı gütmeyen kuruluş ayrıca HSBC Holdings Plc'nin 750 milyar ila 1 trilyon dolar arasındaki 2030 hedefini de varlık yönetimini içerdiği için örnek gösterdi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum