Avustralya'da enflasyon 32 yılın zirvesine çıktı

blog
26.10.2022

Avustralya'da enflasyon üçüncü çeyrekte inşaat ve doğalgaz fiyatlarının tırmanmasıyla 32 yılın zirvesine yükselerek merkez bankasının tekrar yüksek oranlı faiz artırımlarına başlayacağı fiyatlamalarını artırdı.

Avustralya'da tüketici fiyatları Eylül'de sona eren çeyrek dönemde yüzde yüzde 1,8 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın yüzde 1,6 olacağı yönündeydi.

Yıllık enflasyon ise yüzde 6,1'den yüzde 7,3'e yükselerek 1990'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü ve çalışan ücretlerindeki artışın yaklaşık üç katına yükseldi.

Yakından takip edilen çekirdek enflasyon çeyrek dönemde yüzde 1,8 yükselerek yıllık bazda yükselişi yüzde 6,1'e taşıdı. Piyasa beklentisi yıllık yükselişin yüzde 5,5 olacağı yönündeydi.

Avustralya Merkez Bankası (RBA) art arda dört kez 50 baz puan büyüklüğünde faiz artırmasının ardından bu ay faiz artırımlarının hızını yavaşlatarak 25 baz puan artırıma gitmiş ve piyasaları şaşırtmıştı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum