Bakan Işıkhan'dan asgari ücret ve emeklilik açıklaması

blog
02.11.2023

Bakan Işıkhan'dan asgari ücret ve emeklilik açıklaması

 

Asgari Ücret Komisyonu'nun Aralık başında toplanacağını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "2024'te geçerli olacak asgari ücretin herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyorum" dedi. Işıkhan, ev kadınları için isteğe bağlı sigortalılık için prim teşviki ve küçük esnafın emeklilik prim gün sayısı şartını 7 bin 200 güne düşürülmesinin planlandığını da söyledi.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin görüşmelerinde asgari ücrete ilişkin açıklama yaptı.

Asgari ücreti belirlemek üzere çalışmalara yakında başlanacağını belirten Işıkhan, "Ay başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz. Çalışanlarımıza yönelik enflasyona karşı koruma prensibimizi, önümüzdeki dönemlerde de aynı kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.

EYT kapsamında düzenlemeden faydalanan kişi sayısının bugün itibarı ile yaklaşık 2 milyon olduğunu söyelyen Işıkhan, EYT kapsamında emekli olanların yüzde 51'i çalışmaya devam ettiği bilgisini de verdi.

 

Ev kadınlarına isteğe bağlı sigortalılık verilecek

Ev kadınlarına isteğe bağlı sigortalılık kapsamında prim teşviki vermeyi planladıklarını belirten Işıkhan, "Önümüzdeki dönemde küçük esnafın emeklilik prim gün sayısı şartını 7 bin 200 güne düşürmeyi planlıyoruz" dedi.

Işıkhan, birinci dereceye yükselen devlet memurları için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükümet olarak hayata geçireceklerini dile getirdi.

 

Sosyal güvenlik sürdürülebilir bir hale kavuştu

SGK açığının yüksekliğinden şikayet edenlere Işıkhan, "2002 yılında SGK açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranı yüzde 2,02 seviyesinde iken 2023 yılsonunda yüzde 0,44 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülmektedir. Bu veriler bizlere mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemine kavuşmuş olduğumuzu göstermektedir" yanıtını verdi.

Işıkhan, 2021 yılında, bu tanım kapsamındaki açıkların Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya oranı, İspanya’da yüzde 3,2; Portekiz’de yüzde 2; İsveç’te yüzde 3,4’ olduğunu, Türkiye’de ise aynı tanım çerçevesinde bakıldığında bu oran 2022 yıl sonunda yüzde 0,26 olarak gerçekleştiğini belirterek, "2023 yıl sonunda ise bu oranın yüzde 0,44 olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir" dedi.

2028 yılı sonuna kadar 5 milyon ilave istihdam hedefi olduğunu dile getiren Işıkhan işsizliği yüzde 7,5'a çekme hedefi olduğuna işaret etti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum