Bakan Nebati'den yeni konut kampanyası hakkında açıklama: Faiz yüzde 1'in altında olacak

blog
04.01.2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomideki son gelişmelerle ilgili Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı.

Bakan Nebati'nin açıklamalarında öne çıkan ifadeler şunlar oldu:

Geçen yıl kur atağı yaşadık. KKM sonrası talebin doğru seviyeye geldiği bir dönemi yaşadık. Türkiye'deki enflasyonun temel sebeplerinden biri kurdaki artıştır. 2022'de kur olması gereken seviyeye geldi. Emtia fiyatlarındaki artışın enflasyona katkısı da yüksek. Geçen yıl 100 milyar dolara koşan net enerji ithalatında bulunduk. Bu doğaldır ki enflasyon üzerinde baskı yaptı.

Şubat ayında başlayan savaş da enflasyonla ilgili baskı yarattı. Geçen yıl bu zamanlar 6 ay içinde enflasyonda toparlanma olacağını söylemiştim. Çok da eleştiri aldık sonrasında. Çünkü savaş çıktı. Savaş çıkınca emtia fiyatları zirve yaptı.

 

Enflasyonda baz etkisini bir ay önce, Kasım ayında yakaladık. Enflasyonda baz etkisinden ziyade enflasyondaki yukarı yönlü ivmenin kırıldığı, özellikle ÜFE'deki negatif enflasyonun bu işareti verdiği görüldü.

Aralık enflasyonu enflasyonla 2022 boyunca ciddi bir biçimde mücadele ettiğimizi gösterdi. Mali önlemlerin etkileri zaman içerisinde kendisini gösterecek. Mevcut fiyatlar içselleşirken, bunun üzerine gelecek fiyat artışları makul kabul edilmeyecektir. Aralık verileri ataleti kırmamız açısından önemli. Vatandaş markete gittiği zaman fahiş fiyat artışlarına tepki gösterecektir.

Enerji fiyatlarında bir artış söz konusu değil. Kamunun piyasada fiyat artışlarına yol açacak bir tavır geliştirmeyeceği aşikar. Dışarıdan da bir enflasyon ithal etmeyeceğimiz açık.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum