Bakan Şimşek'ten 'Savunma Fonu'na katkı payı' açıklaması

blog
15.10.2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na kaynak için hizmet bedeli alınmasına yönelik düzenlemeye ilişkin konuştu.

 

Şimşek, "Amaç çok açık ve net. Ülkemizin caydırıcılığını artırma dışında hiçbir seçeneğimiz yok. Caydırıcılığı artırırsak bölgedeki ateşten korunma kabiliyetimiz artar. Parti grubumuz bazı konuları tekrar değerlendirebilir. Kaynak Savunma Sanayii Fonu'na gidecek, bir kuruşu bile bütçeye girmeyecek" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemine ilişkin açıklamalar yaptı.

Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na kaynak için hizmet bedeli alınmasına yönelik düzenlemeye ilişkin konuşan Şimşek şunları söyledi:

"Amaç çok açık ve net. Ülkemizin caydırıcılığını artırma dışında hiçbir seçeneğimiz yok. Caydırıcılığı artırırsak bölgedeki ateşten korunma kabiliyetimiz artar. Hava savunma sistemi kurulması kararı alındı. Çelik kubbe inşası, 5. nesil uçak için kaynak gerekli. Savunma sanayisinde 1000'in üzerinde proje var, hepsi yüksek teknoloji. En son toplantıda ilave kaynak talebi oluştu. Savunma sanayiinin kaynak ihtiyacı var. O zaman bir tedbir setinin geliştirilmesi gündeme geldi. Birçok yerden öneri alındı. Enflasyonu artıracak vergi artışından uzak duralım dedik. İşlem bazlı ücretlere yöndendirildi. Tartışılan bazı hususlar var, saygılıyız. Eleştirilere kulaklarımızı tıkayamayız. Parti grubumuz bazı konuları tekrar değerlendirebilir. Kaynak Savunma Sanayii Fonu'na gidecek. Bu paket tamamen fona kaynak sağlamak üzere hazırlanmış. Bütçe açıkları için yapılmış değil. İlave kaynak ihtiyacı olunca ya borçlanacaksınız, bu milletimizin lehine değil. Bütçede faiz yükünü artırmak uzun vadede milletin lehine değil. Geriye bir seçenek kalıyor. Kendi yağımızla kavrulmamız. O da bir takım işlem ücreetlir üzerinden yapılıyor. Onun çoğu da bir işlem olduğu zaman. Gelirlerin tamamın savunma sanayiine gidecek. 3 bin 500 firma teknoloji üretiyor. Bir firmayı siyaseten adres göstermek yanlış. Bir takım değerlendirmeleri Meclis dikkate alır. Bütçe ihtiyaçları için hazırlanmış bir paket değildir. Paketin bir kuruşu bile bütçeye girmeyecek. Savunma sanayi bizim için çok önemli. Bu fona Hazine'nin herhangi bir müdahalesi yok. İlkesel olarak bütçe dışı fonları doğru bulmuyorum ama savunma sanayisii destekle fonunun bütçe dışında olması doğru."

 

"Enflasyon düşmeye devam edecek"

NTV'ye konuşan Şimşek, enflasyon düşüşüne ilişkin olarak şunları kaydetti:

"Enflasyon düşüyor. Mayısta zirveye çıktı oradan bu yana 26 puan düşüş var. Enflasyon düşmeye devam edecek. Temel mallarda yıllık enflasyon yüzde 28. Hizmet enflasyonu arzuladığımız hızda düşmüyor. Bu daha gecikmeli para politikasına tepki veriyor. Kiralarda yüzde 120'ye yakın artış var. Eğitimde benzer durum var. Hizmetler enflasyonu zamanla gelirler politikasına daha güçlü tepki verecek ve önümüzdeki dönem burada katılığı kıracağız. Kiralardaki üst limit gibi olaylar olmasaydı belki hizmetler enflasyonu daha fazla düşebilirdi. Enflasyonu düşürmek hiç kolay değil. Kolay olsaydı enflasyonu düşüreceğiz diye sayısız hükümet iktidara gelmiş. Türkiye'de 50 yıldır kronik iki hane civarı bir enflasyon durumu var. Enflasyonun düşmesi demek fiyat artışlarının yavaşlaması demek. Enflasyon beklentilerinde iyileşme var. Kredibilitemizi bu hedeflere yaklaşarak sağlayacağız. Cari açıkta, bütçede hedefi tutturmuşuz. Enflasyonda da hedefleri eninde sonunda tutturacağız."

 

"Kira artışında baz etkisi bir yıl sonra bitecek"

Kira artılarına ilişkin değerlendirme yapan Şimşek, "Yüzde 25'lik üst limit kalkınca yenilenen sözleşmeler baz alınıyor. Bunlar yüksek oranlarda yenileniyor. Bunlar bir yıl sonra denklemden çıkacak, bazdan çıkacak. Deprem bölgesinde bu yıl 200 binin üzerinde konut teslim edilmiş olacak. Konut arzını artırmaya devam edeceğiz. Kira gibi, eğitim gibi hizmet enflasyonunda ilave fiyat baskısı var. Zamana ihtiyaç var. Sabırla bu programı uygulayacağız" dedi.

 

"Şok terapi yerine kalıcı iyileşmeyi tercih ettik"

Şimşek, maliye politikasının enflasyonla mücadeleye katkısıyla ilgili soruyu şöyle yanıtladı: "Biz şok terapi yerine, kalıcı ve sürekli iyileşmeyi tercih ettik. Depremin yaralarını sarmayı hükümetimiz önceliklendirmiş. Geçen yıl bütçe açığı yüzde 5,2 idi. Bunun 3,6 puanı deprem harcaması kaynaklı. Deprem hariç yüzde 1,6'lık açık yüksek bir açık mı. Bu sene bütçe açığı büyük ihtimalle yüzde 5'in altında olacak. Deprem bu açığın yarısına tekabül ediyor. Seçim öncesi herkes EYT'yi önemli gündem maddesi haline getirmiş. Hayata geçirilmiş, etkisi milli gelire oranla bu sene yüzde 2. Bütçe açığını daraltarak, yönetilen-yönlendirilen fiyatlarda hassasiyet göstererek gerekeni yapıyoruz. 2025'te bütçe açığını yüzde 3,1 olarak öngörüyoruz. Bu yolda muazzam bir negatif mali etki var. Daraltıcı mali politikası uyguluyoruz. Büyümede yavaşlama dahi devam etse biz yüzde 3 açığı yakalamak için elimizden gelen her şeyi yapacağız."

Gelir konusunda adımlar atmaya devam edeceklerini belirten Şimşek, "Mali disiplin konusunda kafamızda zerre tereddüt yok" dedi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum