Bakır Nisan 2021'den beri en büyük yükselişinde

blog
30.11.2022

Bakır, yatırımcıların dünyanın en çok metal tüketen ekonomisi olan Çin’de sıfır Kovid politikalarından vazgeçilerek metal talebinin artacağı ihtimalini değerlendirmesiyle Nisan 2021’den beri en büyük aylık yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Bakır fiyatları Londra Metal Borsası’nda Kasım ayında yaklaşık yüzde 10 artarak yedi aylık kayıplarını geri aldı. Çin’de ileri yaşlı vatandaşların daha fazla aşılanmasına öncelik verilmesi ekonomiye ağır bir zarar veren sıfır Kovid uygulamalarının daha da gevşetilmesiyle ilgili spekülasyonların artmasına neden oldu.

Alınan tedbirler yıl boyunca metal talebini düşürmüş, Avrupa’daki enerji krizinin ve Fed’in uyguladığı sıkıl aşmacı para politikasının neden olduğu sorunları artırmıştı. Her iki faktör de bu ay gevşeme belirtileri göstererek bakırda görünümün iyileşmesine neden oldu.

Yaşanan yükseliş ivmesine destek olarak Çin, Cuma günü para arzını artırmak için bankalardaki zorunlu karşılıkları düşürme planını açıklamıştı. Yetkililer bu hafta emlak sektöründeki likiditeyi artırmayı amaçlayan önlemlere bir yenisini ekleyerek gayrimenkul geliştiricilerin hisse satışına ilişkin kuralların gevşetildiğini açıklamıştı.

Ancak Chaos Ternary Research Institute tarafından geçilen bir bilgi notunda Çin’de yaşanan Kovid durumunun, yerel teşvikler ve sıkılaşan fiziksel arzla birleştiğinde bakır fiyatlarındaki oynaklığı artıracağı vurgulandı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum