Biden'ın paketi sürüncemede

blog
31.01.2022

Amerika’da aileler, artan enflasyon ve bitmek bilmeyen pandeminin etkisiyle finansal sıkışıklığın etkilerini hissederken parti liderlerinin refah getireceğini düşündüğü vergi ve harcama yasası üzerinde fikir ayrılığı yaşayan Demokratlar hala bir anlaşmaya yaklaşamadı.

2021’in son çeyreğinde gerçekleşen yüzde 6,9’luk olağanüstü büyümeye rağmen diğer ekonomik göstergeler farklı bir hikaye anlatıyor. Ortalama maaşlar enflasyonun gerisinde kalırken Tüketici Güveni Ocak ayında son 10 yılın en düşüğüne geriledi.

 

Alt gelirli aileler faturalarını ödemekte güçlük çekiyor

Geçtiğimiz Mart ayında Biden yönetiminin destek çekleri dağıtmasından önceki dönemden bu yana Amerikalılar ilk kez bu denli artan oranda faturalarını ödemekte güçlük çekmeye başladı. Ülkede açlık oranı da artmaya devam ediyor

 

Kongre’de ufak farkla çoğunluğa sahip Demokratlar için mevcut görünüm ara seçim yılında endişe verici olarak niteleniyor. Joe Biden ilk dönemi için hırslı sayılabilecek hedefler koyarak uzun süredir devam eden ekonomik eşitsizlik ve alt ve orta sınıf için daha iyi imkanlar sağlayacak yeni bir vergi ve harcama planı hazırlamış fakat bu konudaki gelişmeler parti için yaşanan anlaşmazlık nedeniyle çıkmaza girmişti.

“Pandeminin aileleri finansal olarak aileleri yine hırpaladığını görüyoruz” diyen eski Fed Ekonomisti ve Jain Family Institue Makroekonomik Araştırmalar Direktörü Claudia Sahm, “En az varlığa sahip olanlar pandemiden en çok zarar görenler oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

Çoğunluğun ekonomiye bakışı karamsar

Birçok ailenin yaşadığı finansal sıkışıklık Omikron dalgası azaldıkça hafifleyebilir. Ne var ki yaşanacak olumlu gelişmeler, çıkabilecek yeni Kovid-19 varyantları, devam eden tedarik zinciri sorunları ve Fed’in büyümeyi boğmadan enflasyonu düşürme becerilerinden fazlasıyla etkilenebilecek kadar savunmasız durumda. Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi anketine göre katılımcıların yalnızca üçte biri önümüzdeki yıl ekonominin düzeleceğini düşünüyor.

Bloomberg kaynaklarına göre senatörler Biden’ın Build Back Better paketinin bu hafta gayrı resmi kanallarla görüşülmeye devam edeceği beklentisi içindeler. Paket Aralık ayında oylamaya sunulmuş fakat Batı Virginia Demokrat Senatörü Joe Manchin’in karşı çıkmasıyla reddedilmişti. Partilerin koltukları 50-50 paylaştığı ABD Senato’sunda Cumhuriyetçilerin grup olarak karşı çıktığı öneri için Demokratların Manchin’in oyuna ihtiyaçları var. kaynak:Bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum