Biden ve Şi APEC'te buluşacak

blog
11.11.2023

Biden ve Şi APEC'te buluşacak

 

ABD Başkanı Joe Biden'ın Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile 15 Kasım'da gerçekleşmesi planlanan Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi'nde bir araya geleceği belirtildi.

 

Üst düzey yetkililer Perşembe günü yaptıkları açıklamada, ABD Başkanı Biden'ın Çinli mevkidaşı Şi ile 15 Kasım'da APEC’te bir araya geleceğini kaydetti.

Bloomberg’in haberine göre, uzun zamandır beklenen toplantının, iki lidere geniş küresel endişeleri birebir tartışma fırsatı vererek ülkeler arasındaki bağları istikrara kavuşturması amaçlanıyor.

Gazetecilere isminin verilmesini istemeyen kaynaklara göre, Biden'ın askeri konular dahil olmak üzere yapay zeka ve Çin'de tutuklu olan Amerikalılar hakkında konuşması bekleniyor. Kaynaklar ayrıca, ABD'nin fentanil yapımında kullanılan kimyasal maddelerle mücadelede Çin'den yardım almak üzere bir anlaşmaya varmayı umduğunu söyledi.

Bu görüşme, iki lider arasında bir yıldır yapılan ilk görüşme olacak. Öet ayndan ABD, bu toplantıya 2011 yılından beri ilk kez ev sahipliği yapacak.

 

ABD-Çin ilişkilerinde diyalog arayışları

Çin'e ait yüksek irtifa balonunun şubatta ABD hava sahasına girmesinin yol açtığı kriz nedeniyle durma noktasına gelen Washington-Pekin ilişkilerinde, hazirandan bu yana üst düzey temasların yoğunlaştığı gözleniyor.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın balon krizi nedeniyle iptal ettiği Çin ziyaretini haziranda yapmasının ardından temmuzda ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve İklim Değişikliği Özel Temsilcisi John Kerry, ağustosta ise Ticaret Bakanı Gina Raimondo ülkeyi ziyaret etmişti.

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Senatör Chuck Schumer başkanlığındaki bir grup senatör de ekim ayı başında Çin'i ziyaret etmiş ve Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından kabul edilmişti.

California Valisi Gavin Newsom da ekimde Çin'e yaptığı ziyarette, Pekin'de Devlet Başkanı Şi ile görüşme imkanı bulmuştu.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Şi'nin muhtemel ziyaretine hazırlık mahiyetinde 26-28 Ekim'de Washington'ı ziyaret ederek temaslarda bulunmuştu. Vang, ziyarette Dışişleri Bakanı Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın yanı sıra Başkan Biden ile de görüşmüştü.

Çin'in dış ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng da ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'in davetiyle Washington'da bulunuyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum