Binance CEO'su: "FTX krizinden iki büyük ders çıkarılmalı"

blog
09.11.2022

Binance CEO’su Changpeng Zhao (CZ), FTX’te vuku bulan sorunların ardından çıkarılması gereken iki büyük ders konusundaki görüşlerini paylaştı.

Zhao, Kripto para şirketlerinin kendi token’larını teminat olarak kullanmamaları ve aynı zamanda büyük rezervlere sahip olmaları gerektiğini. 

Binance CEO’su Changpeng Zhao (CZ), FTX’te vuku bulan sorunların ardından çıkarılması gereken iki büyük ders konusundaki görüşlerini paylaştı. Zhao, Kripto para şirketlerinin kendi token’larını teminat olarak kullanmamaları ve aynı zamanda büyük rezervlere sahip olmaları gerektiğini.

Binance CEO’su 8 Kasım tarihinde paylaştığı bir Twitter gönderisinde, FTX borsasında meydana gelen likidite sorunlarının ardından, bu olaydan çıkarılması gereken iki büyük ders olduğunu vurguladı. Bunun üzerine de Zhao, FTX borsasını satın alma niyetini duyurdu. 

Changpeng Zhao, çıkarılması gereken derslerden ilkinin bir kripto şirketinin kendi yarattığı token’ı teminat olarak kullanmaması gerektiğini belirtti. Zhao, Binance Coin’i (BNB) örnek göstererek hiçbir zaman teminat olarak kullanmadıklarını söyledi. 

FTX borsasının likidite sorunları, 6 Kasım tarihinde Binance CEO’sunun yaptığı açıklamaların ardından geldi. Changpeng Zhao, FTX’in kardeş şirketi Alameda Research’ün açığa çıkan FTX Token’larını (FTT) bulundurduğu haberinin ardından, Binance’in sahip olduğu tüm FTT’leri satacağını açıkladı. 

Binance, hangi rezervlerini teminat olarak kullandığını açıklamadı. Ancak Zhao, 8 Kasım’da bir paylaştığı bir Twitter gönderisinde Binance’in tamamen şeffaf bir politika izleyeceğine vurguda bulunarak, yakında hangi rezervlerini teminat olarak kullanıldığını açıklatacağını belirtti ve ekledi:

“Bankalar kısmi rezervler ile çalışır. Kripto para borsaları bunu yapmamalı.” 

Öte yandan Zhao, FTX’de meydana gelen çöküşten çıkarılması gereken ikinci dersin de kripto şirketlerinin borç almaması gerektiğini belirtti. Zhao, bunun yerine şirketlerin rezervlerini korumayı tercih etmeleri gerektiğine dikkat çekti. Nitekim, 7 Kasım’da FTX’de para çekme işlemlerinde aksaklıklar yaşanmaya başladı. Borsanın da kullanıcıların kendi fonlarını karşılayacak kadar paraya sahip olmadığı ortaya çıktı. 

Bitcoin fiyatı 20.000 doların altına geriledi 

Analiz platformu CryptoQuant verilerine göre, Binance CEO’sunun Twitter’da tüm FTT varlıklarını satacağını açıkladığı gün, FTX borsasının Bitcoin (BTC) bakiyeleri yalnızca 7 Kasım’da 19.956 düşüş yaşadı. 

Haberin çeviri yayın saati itibarıyla FTT fiyatı son 24 saat içerisinde 22,14 dolar seviyelerinden işlem görürken yüzde 75 değer kaybetti ve 5,70 dolara kadar geri çekildi. 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum