Bitcoin Ülkesi El Salvador Milyonlar Ödedi

blog
24.01.2023

Bitcoin alımıyla gündeme gelen ve piyasa değeri ile en büyük kripto parayı resmi para birimi yapan El Salvador, 800 milyon dolarlık tahvil borcunu ödedi.

Bu sırada, Devlet Başkanı Nayib Bukele, bunu önemsemeyen kuruluşlara tepki gösterdi.  İşte detaylar…

El Salvador’dan 800 milyon dolarlık Bitcoin ödemesi

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, 23 Ocak’ta bir Twitter ileti dizisinde “uluslararası geleneksel haber kuruluşlarını” ülkesinin 800 milyon dolarlık tahvil borcunu haber yapmaması nedeniyle eleştirdi. Bukele, satış noktalarının, Güney Amerika ülkesinin “Bitcoin bahsi” nedeniyle borçlarını ödeyemeyeceğini kapsamlı bir şekilde tahmin ettiğini söyledi. Bu firmalardan bazılarının, ülkesinin Bitcoin kayıpları nedeniyle tahvil ödemelerini yapmak için Uluslararası Para Fonu ile bir anlaşma yapmak zorunda kalabileceğini yazdığını kaydetti. Bukele ekledi:

[Onlar] El Salvador’un meteliksiz olduğu ve temerrüde düşeceği anlatısını yaratıyorlardı. O zaman onlara seslendim ama elbette, uluslararası haber kaynağına ve onların “ekonomik dehalarına” değil de bize kim inanacak?

El Salvador, büyük tepki çekmişti

El Salvador’un tahvil borcu geri ödemesi, 1 milyar dolar değerinde BTC destekli tahvillerin satışına yönelik onayın hemen ardından geliyor. Ülke, fonları daha fazla BTC satın almak ve bir “Bitcoin Şehri” inşa etmek için kullanmayı planlıyor. Daha önce El Salvador, Eylül 2021’de kripto para birimini yasal ödeme aracı olarak kabul etme kararı nedeniyle uluslararası finans kuruluşları tarafından kınanmıştı. Bazı uzmanlar, ülkenin BTC’nin volatilitesi nedeniyle borçlarını geri ödemekte zorlanacağını tahmin ediyordu.

Eylül 2021’de El Salvador, Bitcoin’i yasal bir para birimi ilan ederek kendi coğrafi bölgesinde resmi bir para birimi haline getirdi. Bu hamle, küresel sosyo-politik ortamda bir bölünmeye neden oldu. Bitcoin savunucuları, hareketi ana akım benimsemeye doğru bir kilometre taşı olarak gördü. Ancak, geleneksel para politikası yapıcıları bunu kötü bir karar olarak nitelendirdi ve geri tepeceğini tahmin etti.

Changpeng Zhao, Bukele’nin tweet’ine yanıt verdi

El Salvador sadece açıklamayla yetinmedi, Bitcoin’e de büyük yatırımlar yaptı. Kısa bir süre sonra Bitcoin’in fiyatı düştü ve kripto piyasasının geri kalanını da beraberinde sürükledi. Kargaşanın ortasında Bukele kararlı kaldı ve kararından asla geri adım atmadı. Uluslararası para politika yapıcılarından gelen tehditler bile onu yavaşlatamadı. Ayrıca, Bukele’nin gönderisine destek gösteren ilk kişilerden biri Binance CEO’su Changpeng Zhao (CZ) oldu. CZ, aşağıdaki emojiyi paylaştı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum