BM’den gıda fiyatları uyarısı

blog
22.07.2023

BM’den gıda fiyatları uyarısı

 

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı sonlandırma kararının küresel gıda fiyatları ve gelişmekte olan ülkeler üzerinde geniş çaplı etkisi olacağı konusunda uyararak, Moskova'ya anlaşmaya dönme çağrısında bulundu.

 

BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya'nın tahıl anlaşmasını sonlandırma kararının etkileri ele alındı.

Rusya'nın anlaşmaya dönmesinin öneminin altını çizen birçok üye ülke, aynı zamanda Türkiye ve BM'ye yoğun çabaları nedeniyle teşekkürlerini iletti.

Burada bir konuşma yapan BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Rusya'nın kararının ardından küresel gıda fiyatlarının artmaya başladığına dikkati çekti.

DiCarlo, bunun en kırılgan toplumları etkileyen mevcut tarım, enerji ve mali krizleri derinleştirdiğine işaret etti.

Rusya'nın Ukrayna'daki limanlara yönelik saldırısının ise gıda güvenliğine ilave darbe vurduğuna işaret eden DiCarlo, saldırıların aynı zamanda sivil can kaybına yol açtığını da bildirdi.

DiCarlo, "Karadeniz'de seyir halindeki sivil gemilerin hedef alınabileceğine ilişkin tehditler kabul edilemez." ifadesini kullandı.

Halihazırda çok tehlikeli olan durumu daha fazla tetikleyecek söylem ve faaliyetlerden kaçınılması gerektiğinin altını çizen DiCarlo, "Karadeniz'de bir askeri hadisenin yol açabileceği çatışmayı önlemek için her önlem alınmalı. Aksi halde bunun sonuçları hepimiz için korkunç olur." uyarısında bulundu.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum