BM Genel Sekreteri Guterres: Tahıl girişimini canlandırmak zor

blog
09.11.2023

BM Genel Sekreteri Guterres: Tahıl girişimini canlandırmak zor

 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Karadeniz Tahıl Girişimi'ni tekrar canlandırmak için çabaları sürdürdüklerini ancak bunun zor olacağını söyledi.

 

Guterres, "Reuters Next" adlı etkinlik kapsamında düzenlenen bir programa konuk oldu.

Ukrayna'da çözümün, uluslararası hukuk ve BM Şartı'na uygun olması gerektiğini belirten Guterres, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün güvence altına alınması lazım." dedi.

Guterres, "Bu sağlanabilecek mi, ne zaman olacak bilmiyorum ama yapılması gereken bu. Sorunu çözecek gücüm yok ama sesimin sorumluluğu var, barış sağlanmalı." ifadesini kullandı.

Karadeniz Tahıl Girişimi'nin tekrar canlandırılmasıyla ilgili Guterres, "Biz çabalarımızı sürdürüyoruz ancak Karadeniz Tahıl Girişimi'ni tekrar canlandırmak zor olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Guterres, girişimin canlandırılmasının çatışmaya taraflara fayda sağlayacağını dile getirerek, "İdeal olan, tarafların Karadeniz'de seyrüsefer serbestisine onay vermesi olur ama bu sanırım şu anda hayalden öteye gidemez." dedi.

Küresel sorunların çözümünde BM'nin rolüne ilişkin Guterres, BM'nin birçok alanda çok taraflı anlaşma imzalanmasına vesile olduğunu kaydetti.

Guterres, BM'nin tarafları bir araya getirerek sorunları ele almaları için önemli bir platform olmaya devam ettiğinin altını çizdi. (HT)

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum