BOE Üyesi Greene: Düşen faiz oranları harcamaları teşvik edebilir

blog
22.10.2024

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Para Politikası Kurulu Üyesi Megan Greene, düşen faiz oranlarının harcamaları teşvik edebileceğini söyledi.

 

BoE Para Politikası Kurulu Üyesi Megan Greene, İngiltere'nin tüketici harcamalarındaki yavaş toparlanmasının, faiz oranı indirimlerinin hanelerin tasarruf biriktirme dürtüsünü azaltmasıyla artabileceğini açıkladı.

Greene, faiz oranı artışlarının birçok kişiyi daha fazla tasarruf etmeye çekmesinin ardından İngiliz tüketicilerin düşen borçlanma maliyetlerine nasıl tepki vereceği konusundaki belirsizlik nedeniyle politikayı gevşetmede "temkinli, kademeli bir yaklaşım" tercih ettiğini söyledi.

Greene Pazartesi günü Financial Times için yayınlanan bir görüş yazısında, "Faiz oranı indirimi döngüsü, hanelerin tüketimi erteleme ve daha fazla tasarruf etme teşviklerini azaltmalıdır" dedi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Para Politikası Kurulu Üyesi Greene, daha düşük borçlanma maliyetlerinin ekonomideki bastırılmış talebi serbest bırakabileceğini ve enflasyonu artırabileceğini söyledi, ancak tüketicilerin ipotekleri daha yüksek oranlarda yeniden finanse etmeye devam etmesiyle daha zayıf tüketim riskine de dikkat çekti.

Greene, ABD'deki yüzde 13'e kıyasla İngiltere'deki gerçek tüketimin Kovid öncesi seviyelerin sadece yüzde 1,5 üzerinde olduğunu vurguladı.

Öte yandan Greene gelecek ay ikinci bir faiz indirimini destekleyip desteklemeyeceğine dair çok az ipucu verdi. Açıklamalar, Greene'in daha hızlı bir faiz indirimi döngüsüne girmekten hala çekindiğini gösteriyor.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum