BofA'dan yılın ikinci yarısında hisselerde dalgalanma uyarısı

blog
18.02.2023

ABD’de dirençli ekonominin faizlerin yüksek kalacağına işaret ettiğini söyleyen Bank of America stratejistlerine göre ABD’de gerçekleşmesi geciken resesyon hisselerin üzerinde baskı oluşturabilir.

Şimdiye kadar dirençli bir ekonominin faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı anlamına geldiğini söyleyen Michael Hartnett liderliğinde Bank of America stratejistlerinden oluşan bir ekip, yılın ilk yarısında "iniş yok" olarak bilinen, ekonomik büyümenin güçlü kalacağı ve merkez bankalarının muhtemelen daha uzun süre şahin kalacağı bir senaryoyu tahmin edenler arasında yer alıyor. Bankanın 16 Şubat tarihli bir notunda, bu durumun muhtemelen 2023'ün ikinci yarısında sert bir inişle sonuçlanacağı öngörüldü.

 

Bu haftanın başlarında, BofA'nın küresel fon yöneticisi anketi, çoğu yatırımcının 2023 hisse senedi rallinin süreceğine ikna ikna etmediğini gösterdi. Şüpheler, son günlerde Fed yetkililerinin şahin yorumları ve ABD üretici fiyatları ve enflasyon raporlarının devam eden yukarı yönlü baskıya işaret etmesiyle yoğunlaştı. ABD hisse senetleri Perşembe günü düşerken tahvil getirileri de yükseldi.

Hartnett, son ekonomik göstergelerin Fed'in enflasyonu düşürme misyonunun "yeterince gerçekleştirilemediğini" gösterdiğini yazdı. Ünlü stratejist S&P 500'ün 8 Mart'a kadar Perşembe günkü kapanışa göre 4.200 puanlık tavanı geçememesinin ardından yüzde 7'den fazla düşüşle 3 bin 800 puana düşmesini bekliyor.

Birkaç stratejist, Hartnett'in daha temkinli bakış açısına katılıyor. Morgan Stanley'den Michael Wilson bu hafta ABD hisse senetlerinin, Fed artışlarındaki duraklamada erken fiyatlamanın ardından satış için olgunlaştığını söyledi. Hisse senetlerinin ilkbaharda dibe vurmasını bekliyor. Ve Cuma günkü bir notta, Emmanuel Cau dahil olmak üzere Barclays Plc stratejistleri, hisse senedi rallisinin yapışkan enflasyon tarafından kontrol altında tutulduğunu da söylediler.

Cau'ya göre, teknik ve duyarlılık göstergeleri normalleşti ve "şu anda daha az destekleyici, ancak net satış sinyalleri de vermiyor."

Öte yandan, Christopher Harvey liderliğindeki Wells Fargo & Co. stratejistleri, yakın vadede ABD hisse senetlerinde yüzde 3 ila yüzde 5'lik bir gerilemenin yatırımcılara düşüşü satın alma fırsatı yarattığını söyledi. Hartnett'in aksine, ekonomi dirençli olmaya devam ettiği için sert bir inişin olası olmadığını düşünüyorlar.

Hartnett notta EPFR Global verilerine atıfta bulunarak, yatırımcıların 15 Şubat'a kadar geçen hafta ABD hisse senetlerinden kaçınmaya devam ettiğini ve toplam çıkışların 2,2 milyar dolar olduğunu söyledi. Öte yandan, Avrupa 1,5 milyar dolarlık giriş görürken, gelişmekte olan piyasa hisse senetleri 100 milyon dolar çekti.

Hartnett, tahvillerin 5,5 milyar dolarlık girişe sahip olduğunu ve Hazine tahvillerinin 2004'ten bu yana bir yıla en iyi başlangıcını gördüğünü yazdı. Bu arada, BofA'nın özel müşterileri kayıtlı üçüncü en büyük miktarı tahvillere akıttı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum