BOJ Başkanı Ueda'dan sıkılaşma sinyali

blog
11.09.2023

BOJ Başkanı Ueda'dan sıkılaşma sinyali

 

Yomiuri gazetesinin haberine göre Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, merkez bankasının yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşılması durumunda negatif faiz oranı politikasına son verebileceğini söyleyerek olası faiz artırımlarının sinyalini verdi.

 

Ueda, Çarşamba günü gazeteye verdiği röportajda, merkez bankasının negatif faiz oranlarına son verip veremeyeceğini belirlemek için yıl sonuna kadar yeterli veriye sahip olabileceğini söyledi.

Ueda'nın, "Japonya'nın ücret artışlarıyla birlikte enflasyonda sürekli artışlar göreceğine ikna olduğumuzda, alabileceğimiz çeşitli seçenekler var" dediği kaydedildi. Başkan Ueda "Eğer Japonya'nın negatif faiz oranlarına son verdikten sonra bile enflasyon hedefine ulaşabileceğine inanırsak bunu yaparız" diye ekledi.

BOJ şu anda negatif faiz politikası kapsamında kısa vadeli faiz oranlarını yüzde -0,1 seviyesinde tutuyor. Aynı zamanda ekonomiyi yeniden enflasyona sokma ve hedefe sürdürülebilir bir şekilde ulaşma çabalarının bir parçası olarak 10 yıllık devlet tahvili getirisini sıfır civarında tutuyor.

Enflasyonun bir yılı aşkın bir süredir yüzde 2 hedefini aşmasıyla piyasalar, BOJ'un yakında faiz oranlarını artırmaya başlayacağı yönündeki spekülasyonlarla dolu.

Ancak Ueda, BOJ enflasyonun sağlam talep ve ücret artışıyla desteklenen sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 civarında kalacağına ikna olana kadar aşırı gevşek politikanın sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. (HT)

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum