BOJ politika değişikliğine gidecek

blog
31.10.2023

BOJ politika değişikliğine gidecek

 

Japonya Merkez Bankası (BOJ) getiri eğrisi kontrolünde esneklik açıkladı, ancak gevşek politikanın genel itibarıyla sürecek olması yenin değer kaybetmesine yol açtı.

 

Politika faizini -yüzde 0,1 ile değiştirmeyen Japonya Merkez Bankası (BOJ) uzun vadeli getirilerin daha yüksek seviyelere çıkmasına izin verecek adım attı.

BOJ’dan yapılan açıklamada 10 yıllık tahvil getirisi kontrolünde daha esnek bir yaklaşım benimseneceği belirtilirken yüzde 1’in referans noktası olarak alınacağını söyledi.

Nikkei karardan bir gün önce bankanın 10 yıllık getirinin yüzde 1’i aşmasına izin vermeyi düşündüğünü belirten bir haber yayımlamıştı.

Nikkei haberi sonrası dolar karşısında güçlenen Japon yeni BOJ’un büyük oranda gevşek para politikasına bağlı kalması sonrası kazançlarını sildi.

BOJ kararı sonrası dolar/yen yüzde 0,6 günlük yükselişle 150 seviyesini test etti.

BOJ’un politika normalleşmesinde küçük adımlarla ilerlediğini belirten Bank of Singapore Stratejisti Moh Siong Sim “Ancak banka, getiri eğrisi kontrolünde cesur bir adım atılacağı speakülasyonunun gerisinde kaldı. Artık gözler şimdilik kura müdahalede olacak” yorumunu yaptı.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum