BRICS'den yerel para açıklaması

blog
25.08.2023

BRICS'den yerel para açıklaması

 

Gelişmekte olan ülkelerden oluşan BRICS grubu, üye ülkeler arasındaki ticarette yerel para birimlerinin kullanımının derinleştirilmesini tartışmak üzere bu hafta Güney Afrika’da bir zirve düzenledi.

 

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva zirvede yaptığı konuşmada, “Hiçbir BRICS üyesi, ülkelerin para birimlerini değiştirmek istemiyor; bizim istediğimiz ABD dolarına bağımlı olmadan iş yapmamıza olanak tanıyan bir para birimi yaratmak” açıklamasını yaptı.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan birliğin bu yıl 15.’si düzenlenen zirvesinin kapanış töreninde konuşan Lula, “Dünyada doların iş dünyası için referans para birimi olacağına karar veren bir forum olmadı” dedi ancak yeni bir kur konusunda aceleci davranamayacaklarının altını çizdi.

Bu arada Suudi Arabistan, İran, Mısır, Etiyopya, BAE ve Arjantin 1 Ocak’ta bloğa katılmaya hazırlanıyor. Ancak Arjantin’in önde gelen iki devlet başkanı adayı, BRICS üyeliği aleyhinde açıklamalarda bulundu.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum