Butan'da devlete ait Bitcoin madenciliği tesisleri olduğu öğrenildi

blog
27.11.2023

Forbes‘un haberine göre, 770 bin nüfuslu ülke çeşitli bölgelere dağıtılmış halde dört Bitcoin madenciliği tesisine sahip. Tesislerin yoğun ormanlık ve dağlık arazilere inşa edildiği, enerjinin ise hidroelektrik santrallerinden uzanan yüksek kapasiteli enerji hatları ve transformatörler aracılığıyla sağlandığı kaydedildi.

 

Tesislerden birinin Dochula Geçidi adındaki kutsal alanda, diğerlerinin ise ülkenin merkezindeki dağlık kasaba Trongsa, güneydeki Dagana ve Eğitim Şehri adı verilen bölgede bulunduğu belirtildi.

 

Devlet tesislerin varlığını doğruladı

Krallığın yatırım şirketi Druk Holdings & Investments (DHI), madencilik tesislerinin varlığını doğruladı. Ülkenin pandemi nedeniyle düşen turizm gelirleri, hükumeti bu kaybı Bitcoin madenciliğiyle telafi etmeye yönlendirdi. İsimlerini açıklamak istemeyen kaynaklar, hükümet yetkililerinin 2020 yılında Bitcoin madencilik şirketleri ve cihaz tedarikçileriyle görüşmelere başladığının bilgisini verdiler.

Ülkenin 2021 ile 2022 yılları arasında Çin’den Bitcoin madenciliği için kullanılan 220 milyon dolarlık çip ithal ettiği belirlendi. Öte yandan Enerji Bakanlığı verileri de 2022 yılında madencilik endüstrisinin enerji kullanımının yüzde 63 artış yaşadığını yazdı. Ek olarak, yıllardır ürettiği fazla enerjiyi Hindistan’a satan ülke, 2023 yılında ise 20.7 milyon dolar değerinde enerji ithal etti.

Butan’da Bitcoin madenciliği yapılan başka tesisler de var. Hatta ülkedeki en büyük madencilik tesisi, bir özel şirkete ait. Ülke, geçen yıl Singapurlu Bitcoin madenciliği devi Bitdeer ile anlaşma sağladı ve böylece Butan, şirketin Asya’daki genişleme planının merkezi haline geldi. 11 bin madencilik cihazı çalıştıran ve bunlara 15 bin cihaz daha ekleyecek olan Bitdeer’ın 600 MW’lik tesis tamamlandığında ülkenin geri kalanından daha fazla enerji tüketeceği tahmin ediliyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum