Bütçede rekor fazla

blog
15.06.2022

Merkezi yönetim bütçesi Mayıs ayında rekor fazla kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre bütçe Mayıs'ta 144 milyar TL fazla verdi. Önceki ay 50,2 milyar TL'lik açık kaydedilmişti.

Bu verinin öncüsü olan ve Hazine tarafından geçen hafta açıklanan nakit bütçe gerçekleşmeleri 164,8 milyar TL faiz dışı ve 149,2 milyar TL ile rekor bütçe fazlası verildiğini göstermişti.

Geçen yıl 18,2 milyar TL faiz dışı açığa karşılık 29,1 milyar TL bütçe açığı verilmişti.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi bu gelişmede öne çekilen vergi tahsilatına dikkat çekti. Geçen yıl 24 milyar TL’lik vergi tahsilatı sonraki aya kaymıştı, bu yıl ise vergi kayması olmamıştı. Bu doğrultuda, bütçe performansında çok belirgin iyileşme gözlendi.

Bu gelişmede, şirketlerin ilk çeyrek kârlarından tahsil edilen kurumlar geçici vergisi tahsilatının etkili olduğu görüldü. Tahakkuk bazında hesaplanan merkezi yönetim bütçesi ise geçen yıl Mayıs ayında 13,4 milyar TL açık vermişti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum