Cari denge 3 ay sonra açık verdi

blog
11.01.2022

Cari denge Kasım ayında 2,68 milyar dolar açık verdi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ödemeler dengesinin Kasım ayında 2,5 milyar dolar açık vermesi yönündeydi.

Ekim ayında cari dengede 3,14 milyar dolarlık fazla kaydedilmişti. Ağustos ve Eylül aylarında da cari dengede fazla görülmüştü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre Kasım ayında 12 aylık cari açık 14,3 milyar dolar oldu.

TCMB'nin değerlendirmesine göre Kasım ayın ödemeler dengesinin açık vermesinde, hizmetler dengesi kaynaklı net girişlerin bir önceki yılın Kasım ayına göre 794 milyon dolar artarak 1,92 milyar dolara yükselmesi ve ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının 385 milyon dolar azalarak 3,48 milyar dolar olarak gerçekleşmesi etkili oldu.

 

Çekirdek cari dengede fazla kaydedildi

Çekirdek cari denge göstergesi olan altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı Kasım ayında 2,41 milyar dolar fazla verdi. Bir önceki yılın Kasım ayında bu rakam 1,14 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

 

Net hata noksanda rekora yakın fazla

TCMB verileri içinde net hata noksandaki rekora yakın fazla dikkat çekti. Buna göre Kasım ayında net hata noksan 4,46 milyar dolar fazla verdi.

Net hata noksanda geçen yılın Kasım ayında 4,57 milyar dolarla rekor fazla gerçekleşmişti.

 

Resmi rezervlerde artış gerçekleşti

TCMB verilerine göre Kasım'da doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 359 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Portföy yatırımları ise 1,45 milyar dolar tutarında net çıkış kaydetti.

Resmi rezervlerde bu ay 2,83 milyar dolar net artış gözlendi.

 

Kasım'da dış ticaret açığı artmıştı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Kasım ayı verilerine göre Kasım ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 artarak 5 milyar 54 milyon dolardan, 5 milyar 402 milyon dolara yükseldi.

İhracat Kasım'da, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,7 artarak 21 milyar 506 milyon dolar, ithalat yüzde 27,3 artarak 26 milyar 908 milyon dolar olarak gerçekleşti.kaynak:bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum