Catherine Mann: Faiz oranları kalıcı olarak yüksek kalabilir

blog
03.10.2023

Catherine Mann: Faiz oranları kalıcı olarak yüksek kalabilir

 

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Para Politikası Komitesi Üyesi Catherine Mann, enflasyonla mücadelede pes edilmemesi konusunda uyarıda bulundu. Mann, politika yapıcıların "enflasyon şoklarının daha sık yaşanacağı bir dünya" ile karşı karşıya olduklarını ve daha güçlü fiyat artışının faiz oranlarının kalıcı olarak daha yüksek olması gerektiği anlamına geldiğini ifade etti.

 

İngiltere Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu'nda en şahin faiz belirleyici olarak görülen Catherine Mann, BOE'nin geçen ay faiz artırım döngüsünü durdurmasının ardından faiz oranlarının kısıtlayıcı bölgeye henüz ulaştığını söyledi.

Pazartesi günü Redburn Atlantic ve Rothschild'in ev sahipliği yaptığı bir etkinlikte, “Para Politikası Raporu'nun uzun bir süredir benim olası gördüğümden temelde farklı bir hikaye anlattığına inanıyorum. Benim hikayem daha dirençli bir iç talep ve daha kalıcı fiyat baskılarından oluşuyor ve bu da daha kısıtlayıcı bir para politikası duruşu gerektiriyor" dedi.

Yorumlar, Mann'ın neden sürekli olarak daha sert sıkılaştırmaya oy verdiğini açıklıyor ve önümüzdeki aylarda daha fazla faiz artırımını destekleyebileceği izlenimini bırakıyor.

Mann, "Geçtiğimiz altı ay boyunca gördüğümüz veriler, benim hikayemin faydalı bir hikaye olduğuna inanmamı sağladı ve bu nedenle şahin olarak oylarım bunu yansıttı” dedi.

Kendi enflasyon tahmininin BOE'nin enflasyon tahmin aralığını gösteren yelpaze grafiklerinin üst ucunda olduğunu ifade eden Mann, enflasyonun sürekliliğine ilişkin uyarılarını yinelediği konuşmasında "Ben bir şahinim" dedi.

Mann, politika yapıcıların "enflasyon şoklarının daha sık yaşanacağı bir dünya" ile karşı karşıya olduklarını ve daha güçlü fiyat artışının faiz oranlarının kalıcı olarak daha yüksek olması gerektiği anlamına geldiğini ifade ederken, "Gerçekten de para politikasının kısıtlayıcı olduğunu söyleyebiliriz, ancak bu durum çok yakın bir zamanda gerçekleşmiştir" dedi.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum