Çavuşoğlu: Tahıl koridoru planı makul ve uygulanabilir

blog
08.06.2022

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar;

Yaptığımız görüşmelerde ikili ve bölgesel konuları ele aldık, verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Savaşın yol açtığı insani tahribatı üzülerek görüyoruz. Savaşın müzakereler yoluyla sona ermesine ilişkin yoğun çaba harcadık ve harcamaya devam ediyoruz. Sürdürülebilir bir barış mümkündü, savaşın sona ermesi tüm insanlığın faydasına olur. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız, Lavrov'a bunu bir kez daha söyledim.

Karadeniz'de yarattığı sorunu da ele aldık. Bunların başında Ukrayna'da ve Rusya'dan ithal edilecek ürünler var. BM, Rusya ve Ukraya arasında oluşturulabilecek bir iş birliği planından bahsediyoruz, biz bu planı makul ve uygulanabilir görüyoruz. Bunun detaylarını görüşmek için İstanbul'da bir görüşme yapabiliriz. Tahıl ürünlerinin uluslararası piyasalara ulaştırılması konusunda Rusya'nın yaptırımları kaldırma talebini haklı görüyoruz. Tahıl koridoru planını makul ve uygulanabilir. Bankacılık işlemleri konusunda gerekli adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz, dünyanın bunun önünü açmasını umuyoruz. Gemilerin güvenli bir şekilde seyrine devam etmesi için bu mekanizmanın hayata geçirilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz.

 

Lavrov'un açıklamalarından öne çıkanlar;

İlişkilerimiz olgun bir partnerlik döneminden geçiyor, devlet liderlerimiz 9 kez görüştü. İkili gündemi, uluslararası meseleleri görüşüyorlar. Yatırım, ekonomi konusunda ilişkileri ele alma fırsatı bulduk. Türkiye'de Rus ödeme kartının geniş bir biçimde kullanılmasını istiyoruz, 2019'da bir rekor kırdık, 7 milyon Rus turist geldi Türkiye'ye. Akkuyu Nükleer Santralini kurmaya devam ediyoruz, tüm adımlar planlı bir şekilde devam ediyor.

Ülkemizin güvenliğini tehdit eden birtakım sorunlar oluştu, güvenliğimizle ilgili endişelerimiz vardı. Askeri harekatımıza ilişkin bilgi verdim, biz sivilllere en az şekilde zarar vermeye çalışıyor. Tahıl sevkiyatı hakkında da görüştük, Ukrayna tahıl ürünleirnin piyasadaki payı yüzde 1'dir, gıda krizi buradan gelmez.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum