Cevdet Yılmaz'dan enflasyon mesajı: 2026'da tek haneye inecek

blog
11.12.2023

2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'ta konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 yılında enflasyondaki gerilemenin hız kazanacağını ve 2026 yılında enflasyonun yeniden tek haneye ineceğini belirtti.

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'ta yaptığı konuşmada enflasyonda gerilemenin 2025'te hız kazanacağını belirtti.

Yılmaz 2023 yılı Haziran ayında başlatılan parasal ve miktarsal sıkılaştırma, seçici kredi uygulamaları ve makroihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesiyle enflasyon beklentilerinin ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınmasının hedeflendiğini söyledi.

Para ve maliye politikaları arasındaki şeffaf ve güvenilir eşgüdüm ile 2024'ün ikinci yarısından sonra enflasyonda yıllık bazda belirgin bir düşüş beklendiğini kaydeden Yılmaz "bu dönemden itibaren kalıcı bir dezenflasyon sürecine geçilmesi öngörülmektedir. Nitekim açıklanan güncel veriler son aylarda bir düşüş eğiliminin başlamış olduğunu göstermektedir. 2022 yılında açıklanan aylık enflasyon oranlarının ortalaması yüzde 4,26 düzeyindeyken son üç ayda açıklanan aylık enflasyon oranları ortalaması yüzde 3,82 düzeyindedir. Bu oranının önümüzdeki aylarda enflasyon oranlarının açıklanmasıyla daha da düşeceğini öngörmekteyiz." diye konuştu.

 

"Tüm politika araçlarını kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz"

Enflasyonu istikrarlı ve tek haneli seviyelere çekmek için tüm politika araçlarının kararlı şekilde kullanılacağını belirten Yılmaz "Bu süreçte, dezenflasyon politikalarının devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir. Bu doğrultuda, enflasyonu istikrarlı ve tek haneli seviyelere çekmek için tüm politika araçlarını kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum