Çin'de bankalar faizi sabit tuttu

blog
21.03.2022

Çin'de üst yönetimin ekonomiye destek verecek önlemlerle ilgili açıklamalar yapacağını açıklamasının ardından Çin Merkez Bankası'ndan olası gevşeme hamleleri beklenirken, Çinli bankalar borçlanma maliyetlerini beklentilere paralel şekilde sabit tuttu.

Çin Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada bir yıl vadeli faiz yüzde 3,7; beş yıllık faiz ise yüzde 4,6'da sabit tutuldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin çoğunun beklentisi de faizlerin bu seviyede tutulacağı yönündeydi.

Geçen hafta Çin Başbakan Yardımcısı Liu He başkanlığındaki üst düzey toplantıda ekonomiyi desteklemek adına güçlü bir irade ortaya çıkarken, faiz indirimi beklentileri de yükselmişti.

Söz konusu oranlar ülke ekonomisinde gösterge faiz oranları olarak kabul ediliyor. Bu oranlar 18 bankadan alınan kotasyonlar üzerinden hesaplanıyor.

 

Ekonomiye destek açıklaması

Pekin yönetimi geçen hafta piyasaya destek sunan bir dizi önlem açıklamıştı.

Çin yurtdışında halka arz ve internet şirketleriyle ilgili düzenlemeler gibi konularda endişelerini gidermek amacıyla finansal piyasaları ve ekonomik büyümeyi destekleme politikalarına bağlılığını teyit etti.

Çin’de Finansal İstikrar Komitesi hükümet kurumlarından ‘piyasaların yararına politikaları etkin biçimde uygulamaya koymalarını’ istedi.

Diğer taraftan New York’ta halka arz edilmiş şirketlerin kotasyondan çıkarılmasına yol açabilecek konu da Çin’in en önemli finans organı tarafından ele alındı. ABD’li regülatörlerle ‘iyi diyalog’ kurulacağı kaydedildi. Pekin yönetimi daha önce bu kadar güçlü ifadeler kullanmamıştı.

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum