Çin'de hizmet göstergesi sert düştü

blog
05.05.2022

Çin'de salgınla mücadele önlemleri ekonomik aktivite üzerinde etkisini göstermeye devam ediyor.

Ülkede Caixin hizmet sektörü PMI Nisan ayında 36,2 seviyesine geriledi. Böylelikle endekste Şubat 2020'den bu yana en düşük seviye kaydedildi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi endeksin 40 değerini alacağı yönündeydi.

Caixin yaptığı değerlendirmede, "Hem ekonomik aktivite hem de yeni siparişler PMI anketlerinin yapılmaya başlandığı Kasım 2005'ten bu yana görülen ikinci en kesin düşüşleri gösterdiler. Bundan daha sert düşüşler pandeminin başladığı Şubat 2020'de görülmüştü" ifadelerini kullandı.

Hizmetler PMI, Şubat 2020'de 26,5 puana kadar gerilemişti.

 

Karantina önlemleri

Ülkede Şanghay'dan sonra başkent Pekin'de de ilk kez 22 Nisan'da görülen yerel kaynaklı vakaların yol açtığı salgın sürüyor.

Kentte 1-5 Mayıs tarihlerini kapsayan İşçi Bayramı tatilinde kafe, bar ve restoranların yalnızca paket satış yapmalarına izin verilirken toplu etkinlikler iptal edildi.

Anaokulları ile ilk ve orta dereceli okulların 5-11 Mayıs arasında derslere çevrim içi devam edeceği bildirildi.

Kentte vakaların yayılmasını önlemek üzere 40'tan fazla metro istasyonu ve 158 otobüs hattı seferlere kapatıldı. Kapatılan istasyonların ve otobüs hatlarının büyük bölümü vakaların yoğun olduğu Çaoyang ilçesinde yer alıyor.

Ayrıca Çaoyang ilçesinde çalışanların 5 Mayıs'tan itibaren evlerinden çalışmaları, ofise gitme mecburiyetinde olanların ise yalnız dışarı çıkmaları ve ofiste kalabalıklar halinde bir araya gelmekten kaçınmaları tavsiye edildi.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum