Çin'de krediler son 14 yılın en düşük seviyesinde

blog
12.08.2023

Çin'de krediler son 14 yılın en düşük seviyesinde

 

Çinli bankalar, Temmuz ayında 2009'dan bu yana en düşük aylık kredi miktarını verdi. Bu, dünyanın ikinci büyük ekonomisinde uzun süreli deflasyon baskısı riskini artıran zayıf talebin bir başka işareti oldu.

 

Çin Merkez Bankası Cuma günü, yeni kredilerin Temmuz ayında 345.9 milyar yuan'a ulaştığını açıkladı. Bloomberg anketinde ekonomistlerin beklentisi 780 milyar yuan olması yönünde idi. Geniş bir kredi ölçüsü olan toplam finansman geçen ay 528,2 milyar yuan oldu ve yine tahminlerin oldukça altında kaldı.

Societe Generale Asya makro stratejisti Kiyong Seong, "Çin'deki toparlanmanın kırılgan durumunu kanıtlayan büyük bir hayal kırıklığı ve yakın vadede PBOC'nin daha fazla gevşeme olasılığı önemli ölçüde arttı” dedi.

Kredilerdeki düşüş, Çin'deki zayıf talebin bir başka işareti ve son zamanlarda ekonomide deflasyon, ihracatta düşüş ve imalat faaliyetlerinde düşüş gösteren bir dizi olumsuz veriye katkıda bulunuyor. Bunun da ötesinde, emlak piyasası krizi, temerrüde düşme korkusunun artmasıyla kötüleşiyor.

Offshore yuan, verilerden kısa bir süre sonra düşüşünü genişleterek yüzde 0,2'ye kadar düşerek dolar başına 7,2558'e geriledi ve 7 Temmuz'dan bu yana en zayıf seviyesini gördü.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum