Çin'de sorunlu kredilerde patlama yaşandı

blog
09.11.2023

Çin'de sorunlu kredilerde patlama yaşandı

 

Çin'de tahsili gecikmiş alacakların tasfiyesi için çıkarılan varlığa dayalı menkul satışları yılın 10 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 88 arttı.

 

Çin bankalarının sorunlu kredilerini varlığa dayalı menkul kıymetler olarak tasfiyesi, ülkenin gayrimenkul devlerinin görünür kıldığı borç krizinin son yansıması olarak öne çıkıyor.

Söz konusu kıymetlerin ihracı ilk 10 ayda yıllık %88 artışla 33,8 milyar yuana (4,6 milyar dolar) yükseldi. Bu ihraçların çoğunluğunun kamu bankaları ve iştirakleri tarafından gerçekleştirildiği görüldü. 4,6 milyar dolarlık tutar verilerin takip edildiği 2016 yılından bu yana en yüksek tutar olarak dikkat çekti.

Bu kıymetlerin ihracında yaşanan artış, deflasyonist bir döngü ve zayıf tüketici talebiyle mücadele eden Çin'de bu yıl genel olarak batık kredilerdeki hızlı büyümeyle paralellik gösteriyor. Ayrıca, Çinli regülatörlerin 2022'nin sonlarında daha fazla bankayı takipteki kredileri defterlerinden silmeye zorlayan politika değişikliği de bu gelişmede önemli rol oynuyor.

Bankaların büyük ölçüde batık mortgage kredilerinden oluşan bu kıymetleri pazarlamasının gayrimenkulde devam eden kriz dolayısıyla bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

China Merchants Securities Co. analisti Liao Zhiming konuya ilişkin değerlendirmesinde "Bankalar sorunlu varlıklarını elden çıkarma baskısı altında. Bu kapsamda menkul kıymetleştirme etkili araçlardan biri" ifadelerini kullandı. Zhiming, artan batık krediler nedeniyle bankaların hâlâ daha fazla tahvil ihraç etmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum