Çin’de üretici enflasyonu 26 yılın zirvesinden geriledi

blog
09.12.2021

Ulusal İstatistik Ofisi’nden Perşembe günü yapılan açıklamaya göre, üretici fiyatları endeksi Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,9 yükseldi. Ekonomistler artışın yüzde 12,1 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyordu. Tüketici fiyatları endeksi ise söz konusu dönemde yüzde 2,3 ile Ağustos 2020’den beri en hızlı artışını gerçekleştirdi, ancak bu rakam yüzde 2,5 olan beklentinin altında kaldı.

Enflasyondaki bu yavaşlama, hükümetin güçlü artan emtia fiyatlarını kontrol etme ve son birkaç aydır enerji darlıkları ile mücadele etmeye yönelik çabalarının etkilerini göstermeye başladığının bir işareti olarak değerlendiriliyor. Fiyat baskıları azalmaya devam ederse, bu durum, merkez bankasına teşvikleri artırabilmesi için daha fazla alan yaratabilir.

Tüketici enflasyonu, sebze fiyatları yüzde 30,6 yükselirken, domuz eti fiyatlarının yüzde 32,7 düşmesi ile birlikte hız kazandı. Daha volatil gıda ve enerji fiyatlarını kapsamayan çekirdek TÜFE, yer yer ortaya çıkan Kovid-19 salgınlarının hizmet sektörü tüketimi üzerinde baskı oluşturmaya etmesi ile birlikte yüzde 1,2 yükseldi.

Kaynak: Bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum