Çin'de üretici fiyatları dev düşüş yaşadı

blog
10.07.2023

Çin'de üretici fiyatları dev düşüş yaşadı

 

Çin'de üretici fiyatları son 7,5 yılın en hızlı düşüşünü yaşadı.

 

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'na göre, üretici fiyatları Haziran ayında bir önceki yıla göre yüzde 5,4 düştü ve bir ay öncesine göre ise yüzde 0,8 düştü. Bu, Mayıs ayındaki yıllık yüzde 4,6 düşüşle karşılaştırıldığında, yıllık yüzde 5,0 düşüş bekleyen anketlere göre daha zayıf kaldı.

Yıllık tüketici fiyatları enflasyonu Haziran'da yatay seyrederek, anketlerdeki yüzde 0,2'lik artış beklentilerinin altında kaldı. Bu, Şubat 2021'den bu yana görülen en düşük enflasyon oranı oldu. Mayıs ayında tüketici fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 artmıştı. Haziran ayında da fiyatların yüzde 0,2 artması bekleniyordu.

Çin'in yıllık üretici deflasyonu Haziran ayında derinleşirken, tüketici fiyatları yatay seyretti. Böylece resmi veriler Pazartesi günü piyasa beklentilerinin altında kaldı. Veriler, talebi canlandırma ve büyümeyi canlandırma konusunda dünyanın en büyük ikinci ekonomisini kuşatan zorlukların derinliğinin altını çizdi.

Pazartesi günkü veriler, büyümenin yavaşladığına dair yeni kanıtlar sunarak, gevşetici para politikasının, ülkenin geçen yılın sonlarında uyguladığı katı "sıfır Kovid" kısıtlamalarından kurtulmasını yeniden canlandırmak ve sürdürmek için yetersiz kaldığını öne sürüyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum