Çin'den bankalara 'Referans kura uyun' emri

blog
03.10.2022

Çin, bankalardan açık piyasada Döviz işlemlerini Çin Merkez Bankası’nın sabitlediği seviyelere yakın seviyelerden gerçekleştirmesini istedi.

Döviz piyasaları için özdenetim grubu bu hafta bankalarla yaptığı görüşmede offshore piyasaların açılmasının ilk birkaç dakikasında yuanın referans seviye civarında işlem görmesi gerektiğini belirtti.

Bloomberg'e konuşan kaynaklar talimatın iç piyasada yuanın yüzde 2’lik sabitlenmiş işlem aralığının aşağı ucuna yaklaşmasıyla geldiğini kaydetti. Çin Merkez Bankası (PBOC) Çarşamba günü döviz spekülatörlerini caydırmayı hedefleyen güçlü bir ifade yayımlamıştı.

 

Döviz işlemcilerine göre Çarşamba gününden beri en az bir banka Çin Merkez Bankası’nın sabit kur seviyesini referans alarak piyasanın açılmasının ardından kısa süreliğine yuanın belirlenen referans aralığında işlem gerçekleştirdi.

Çin Merkez Bankası yuan için her işlem günü başlangıcında referans işlem aralığı belirliyor.

2016'dan beri yürürlükte olan yönerge katı bir şekilde uygulanmıyordu

2016'dan beri yürürlükte olan mevcut öz disiplin yönergelerine göre, resmi kotasyon bankalarının, piyasanın sabah 9.30'da açılmasından sonraki ilk 15 dakika içinde yuan'ı referans kurun yakınında alıp satarak döviz kuruna rehberlik etmesi gerekiyor. Bu kural şimdiye dek katı bir şekilde uygulanmıyordu.

Onshore yuan, doların yükselişini durdurmasıyla Cuma günü güçlendi. Ancak Çin para birimi, dört yıl önce ABD-Çin ticaret savaşının zirvesi sırasında belirlenen rekor aylık düşüş serisini yakalayarak yedinci ayını da kayıpla kapatmaya hazırlanıyor. Çin'in ülke içi döviz piyasaları, Altın Hafta tatili nedeniyle bir hafta süreyle kapalı olacak.

PBOC 27 gündür beklentilerin üstünde referans kur belirliyor

PBOC, sabitlemeyi art arda 27 gündür beklenenden daha güçlü bir seviyeye belirledi; bu, Bloomberg'in 2018'de ankete başlamasından bu yana rekor düzeydeki en uzun süreli beklentilerin üstünde serisi oldu.

PBOC bu hafta başında yuanı açığa satmayı daha pahalı hale getirmek için bankaların gerçekleştirdiği forward satışlarında yüzde 20’lik risk rezervi gerekliliği getirmişti. Bu karar banka mevduatları için yabancı para zorunlu karşılıklarını azaltma hamlesinden sonra gelmişti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum