Çin’den Bitcoin Madenciliğine Karşı adım

blog
25.10.2021

Çin’den Bitcoin madenciliği ile ilgili kafa karıştıran adım

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun Mayıs ayında kripto para madencilerine karşı başlattığı büyük yasaklama operasyonundan aylar sonra kurum, kamuoyundan bu kez de konuyla ilgili görüş istedi. Bu bilgi bazıları tarafından "Çin madencilik yasağını kaldırıyor" şeklinde yorumlanırken, Çinli gazeteciler ise durumun bu şekilde olmadığını belirttiler.

Bitcoin fiyatının yaklaşık 55 bin dolar seviyesinden %50’den fazla düşmesiyle sonuçlanan “Çin yasakları”yla ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

Yatırım şirketi Three Arrows Capital ortağı Zhu Su, 21 Ekim-21 Kasım tarihleri arasında Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun, kamuoyundan görüş toplama talebinde bulunduğunun bilgisini verdi ve kurumun resmi sitesindeki ilgi sayfayı paylaştı.

Yasakları kaldırma mı yoksa genişletme hamlesi mi?

Kuruluştan yapılan açıklamada, “Konuyla bağlantılı kuruluşlar ve hayatın her kesiminden insanlar, web sitemizden ya da e-mail yoluyla görüşlerini bize bildirebilirler” ifadeleri kullanılırken, haber Batı medyasında “Çin yasakları kaldırmayı mı düşünüyor?” başlıklarıyla verildi.

“Madenci yorumları hiçbir işe yaramaz”

Ancak bölgeden düzenli olarak haberler veren ve Wu Blockchain hesabının sahibi olan Çinli gazeteci Colin Wu, bunun bir yasak kaldırma değil, tam tersi yasağı meşrulaştırma adımı olduğunu dile getirdi:

Bu bir yasak kaldırma hamlesi değil. Tam tersi, kripto para madencilik endüstrisini tamamen, ‘Çin’de olmaması gereken endüstriler’ listesine alma hamlesi… Tabii ki konuyla ilgili birçok madenci de yorum yapacak ve yasağı istemediklerini belirteceklerdir. Ancak Çin hükumetinin Bitcoin madenciliğine karşı duruşu göz önüne alındığında, bu yorumlar anlamsız…”

Hatırlanacağı üzere Mayıs ayında Çin başkan yardımcısı Liu He, “Kripto para madenciliğini düzenleyeceğiz” sözleriyle başlayan yasaklar furyası, Eylül ayında Çin Merkez Bankası’nın (PBOC), yaptığı tüm kripto para bağlantılı işlemlerin yasa dışı olduğu açıklamasıyla doruk noktasına ulaşmıştı.

Liu He’nin Mayıs ayındaki açıklamasından sonra madenciler kademeli olarak ülkeden çıkış yapmış ve Rusya, Kazakistan ve ABD gibi ülkelere göç etmişlerdi. Bu zaman diliminde Bitcoin hash rate'lerinde de tarihin en yüksek düşüşleri yaşanmıştı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum