Çin'den iddialı kömür hedefi

blog
14.03.2022

Çin kömür madenciliğinde kayda değer bir artışa giderek ülkenin kömür ithalatına bağımlılığını ciddi oranda düşürmeyi hedefliyor.

Bloomberg kaynaklarına göre ülkenin en önemli ekonomik planlama kurumu olan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) ana madencilik bölgelerindeki yetkililerle geçtiğimiz hafta görüşerek yerel kömür üretim kapasitesini 300 milyon ton artırılmasını istedi.

Komisyonun bunun yanında madenciler, devlet ve kullanıcılar arasında bölüştürülecek şekilde 620 milyon tonluk stok oluşturulmasını planladığı da belirtiliyor.

Üretimde gerçekleştirilecek böylesi bir artış Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası rekor fiyatlara ulaşan ithal ürünlere olan kısıtlı bağımlılığını da sona erdirebileceği düşünülüyor.

Bu önlemler Çin’in fosil yakıtlara olan bağımlılığının her zamankinden daha fazla olduğuna dair endişelere dikkat çekerken ülkenin enerji güvenliğini genişleterek ekonomik büyüme üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlamayı hedefliyor.

 

Kömür, Çin enerji güvenliği için kritik öneme sahip

Kömür Çin için kritik bir öneme sahip. Ülke dünyadaki kömürün yarısını üretip tüketirken aynı zamanda bu durum dünyada en yüksek sera gazı emisyon oranına sahip olmasındaki en önemli faktör olarak öne çıkıyor. Çin kömür tüketiminin 2025 sonrasında düşmesini beklediklerini belirtiyor.

300 milyonluk artışın 150 milyonun yeni veya yenilenmiş operasyonlardan geleceği diğer 150 milyonunun ise şu anda açık ya da daha önce kapatılmış madenlerden sağlanacağı belirtiliyor. NDRC alınan kararla günlük üretimin 12,6 milyon tona ulaşmasını beklediklerini açıkladı.

Kurum artış için bir zaman çizelgesi vermedi. 300 milyon tonluk artış rakamı Çin’in yıllık ithalat rakamına denk geliyor. Ülke geçtiğimiz yıl 4 milyar tonluk kömür üretimi gerçekleştirdi.

Tedarikteki yeni talimatlar hala yüzde 60’ı kömüre dayalı güç sistemini garantiye almayı hedefleyen diğer önlemler sonrası geldi.

NDRC ülkedeki enerji üretiminin devamlılığını sağlayan kömür üretimini takiben çölde kurulacak dev bir yeni güneş paneli tarlası ve rüzgar enerji projelerini yakında duyuracağını açıkladı.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum