Çin'den tedirgin eden Tayvan açıklaması

blog
26.10.2022

Çin, iktidardaki Komünist Parti’nin Başkan Ci Jinping’i beş yıl daha iktidarda tutan kongreyi tamamlamasının ardından Tayvan ile birleşme yolunda tarihi bir adım attığını söyledi.

Pekin’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Tayvan İşleri Ofisi Sözcüsü Ma Şiaoguang, “Anavatanın yeniden birleştirilmesini gerçekleştirmeye tarihte hiç olmadığı kadar yakın, kendinden emin ve bunu yapmak için gerekli yetkinliğe sahibiz” ifadelerini kullandı.

Çin Devlet Başkanı Şi'nin Kongre'deki konuşması Tayvan ile ilgili gerilimi artıran bir etki yaratmıştı. Şi, bu konuşma sırasında tarihin çarklarının Tayvan’ın Çin ile birleşmesi yönünde döndüğünü söylemişti.

Çinli lider belirli bir zaman dilimi belirtmemiş olsa da, “Ülkemizin tam olarak yeniden birleşmesi gerçekleştirilmelidir ve bu şüphesiz gerçekleştirilebilir” dedi.

Öte yandan Çin, Tayvan’ın bağımsızlığını reddettiğini partinin anayasasına ekledi. Belge şimdi, Pekin’in Tayvan için önerdiği “tek ülke iki sistem” modelini geliştirmenin yanı sıra Tayvan’ın bağımsızlığına şiddetle karşı çıkma ve bunu içerme” taahhüdünü de içeriyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum