Çin Devlet Başkanı Şi Cinping BRICS konuşmasını yapmadı

blog
23.08.2023

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping BRICS konuşmasını yapmadı

 

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Güney Afrika’da düzenlenen BRICS İş Dünyası Forumu’nda Çin ekonomisini savunması beklenen konuşmasını gerçekleştirmedi.

 

Kamuoyu ile paylaşılan forum takvimine göre Şi’nin salı günü Güney Afrika lideri Cyril Ramaphosa ile görüştükten sonra konuşmasını yapması bekleniyordu ancak yerine sahneye Ticaret Bakanı Wang Wentao çıktı.

“Çin ekonomisi güçlü bir esnekliğe, muazzam bir potansiyele ve büyük bir canlılığa sahiptir. Çin’in uzun vadeli büyümesini destekleyen temeller değişmeyecek” diyen Wang, “Çin ekonomisinin dev gemisi dalgaları yararak yol almaya devam edecek” diye konuştu.

Saatler sonra Şi, zirveye katılmak üzere Johannesburg’ta bulunan Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan liderleri ve Rusya dışişleri bakanıyla bir akşam yemeğine katıldı.

Şi’nin Çin ekonomisinin durumu hakkındaki konuşmasını yapmama kararı, ülkede enflasyonun hız kestiği, gayrimenkul sektörünün sorunlar yaşadığı ve kamu borçlarının tırmandığı bir döneme denk geldi.

Öyle ki ABD Başkanı Joe Biden Çin ekonomisini dünyanın geri kalanı için bir “saatli bomba” olarak nitelendirmişti.

Lee Kuan Yew School of Public Policy Kıdemli Bilim Kurulu Üyesi Drew Thompson, Şi’nin konuşmasını şahsen yapmamasının iş dünyası ve ekonomik durumdan çok siyasi ve güvenlik meselelerini önemsediğinin işareti olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum