Çin ekonomisinde pozitif dönüşler

blog
16.09.2022

Sanayi üretimi ağustosta yıllık yüzde 4,2, ile yüzde 3,8’lik beklentinin üstünde gerçekleşti.

Ancak sanayi üretim artışında aşırı sıcaklar sonucu artan tüketimi karşılamak üzere elektrik üretiminin artmasının rol oynaması mevsimsel bir ivmeye işaret etti. Perakende satış büyümesi de yüzde 5,4 ile yüzde 3,3’lük beklentinin oldukça üzerinde gerçekleşti.

Perakende satışlarda ise Pekin yönetiminin elektrikli araçlara açıkladığı teşvikle birlikte otomobil satışlarının hızla yükselmesi rol oynadı.

Tarım kesmini dışarıda bırakan sabit sermaye yatırımları ise yüzde 5,8 büyüdü ve yüzde 5,5’lik beklentiyi aştı. Çin’de gayrimenkul krizi ve sert Kovid tedbirleri ekonomik büyümeyi aşağı çekerken Pekin yönetimi buna büyük ölçekli teşvikler ve gevşek para politikasıyla yanıt veriyor.

Çin yönetimi yüzde 5 üzeri büyüme hedeflerken birçok kurumun Çin büyüme tahmini yüzde 3-yüzde 4 arasında değişim gösteriyor.

BofA Global Research Çin Başekonomisti Helen Qiao’ya göre bugün açıklanan öncü veriler yıllık ekonomik büyümenin yüzde 3,5’e ulaşacağına işaret ediyor. Qiao “Bize göre sadece Kovid kontrollerini rahatlatacak tedbirler ekonomiyi rahatlatabilir” açıklamasını yaptı.

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum