Çin Merkez Bankası'ndan 23 maddelik destek paketi

blog
19.04.2022

Çin Merkez Bankası (PBOC), bankalara altyapı projelerine daha fazla finansman çağrısı yaparken faizler konusunda da analistlerin tavsiyelerini dikkate alarak parasal genişleme uygulamalarını faiz indirmeden uygulama yolunu deniyor.

PBOC, bankalara yerel kamu finansman araçlarının (LGFV) makul finansman ihtiyaçlarını karşılamalarını söyledi.

Banka aynı zamanda taksi şoförleri, çevrim içi dükkan sahipleri ve kamyon şoförleri gibi esnek çalışanlara daha fazla kredi verme ve küçük işletmelere daha ucuz borç verme çağrısında bulundu.

 

23 önlem maddesinin bulunduğu duyuruda PBOC, bankalara pandemi nedeniyle zarar görmüş sektörlere borç vermeleri için gerekli fonlamayı sağlayan ve tekrar borç verme programını da içeren gerekli adımları atacağı taahhüdünde bulundu.

 

1 trilyon yuanlık finansman beklentisi

Banka, ek banka kredileriyle birlikte farklı tekrar borç verme programlarının 1 trilyon yuana (157 milyar dolar) ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Söz konusu önlemler Çin’in pandeminin başladığı Mart ayından beri en büyük düşüşü yaşayan tüketici harcaması ve en kötü işsizlik oranlarını açıklaması sonrasında geldi.

LGFV için destek uygulamaları, yerel yönetimlerin resmi bilançolarındaki borç rakamlarına gelmelerini isteyen sektör düzenleyicilerinin daha sıkı kurallar uygulaması nedeniyle oldukça nadir görüle bir durum olarak nitelendiriliyor.

Hui Shan’ın da aralarında bulunduğu Goldman Sachs analistlerinin yazdığı bir rapora göre geniş çaplı bir faiz indirimi ya da zorunlu karşılıkların azaltılması politikasının uygulanma şansı, merkez bankasının para politikası araçları arasında bunları saymamasından dolayı azalmış durumda.

Shan, “Bunun yerine, PBOC’nin parasal genişlemesi daha çok önümüzdeki çeyreklerde hedeflenmiş politika araçlarına dayalı olabilir” ifadelerini kullandı.

 

Altyapı projelerine daha fazla finansman çağrısı

PBOC, bankaların altyapı projelerine daha fazla kredi vermesi ve daha fazla kamu tahvili alarak yatırımlara destek olmaları gerektiğini belirterek kredileri göz kapalı şekilde askıya almamaları ya da geri çekmemelerini söyleyerek bu projelerin bitirilmesini sağlamaları gerektiğinin altını çizdi. PBOC bankaların büyük projelerin finansmanı için ellerini taşını altına koyması gerektiğini söyledi.

Konut kredisi tarafında PBOC, yerel otoritelere her şehrin şartlarına uygun asgari peşinat ve mortgage oranları belirlemeleri ve bankalara da inşaat şirketlerinin ve gayrimenkul geliştiricilerinin makul finansman ihtiyaçlarını karşılamaları talimatında bulundu.

 

Küçük işletmelere finansman çağrısı

PBOC Nisan ortası itibariyle merkezi hükümete 600 milyar yuanlık kâr transfer ettiklerini ve bunun büyük oranda vergi iadeleri ve yerel kamu kurumlarına transfer ödemelerinde kullanıldığını söyledi. Banka kâr transferlerinin zorunlu karşılık oranlarında 25 baz puanlık indirimle aynı etkiye sahip olduğunu kaydetti.

Açıklama faizleri indirmekten sakınan merkez bankasının Cuma günü bankalara yaptığı ufak çaplı nakit desteği sonrasında geldi.

Parasal genişlemeye yönelik bu dikkatli yaklaşım bazı analistlerin büyümeyi desteklemenin anahtarının piyasaya daha fazla likidite sağlamayla değil Kovid-19 kısıtlamalarını doğru ayarlamakta yattığına işaret etmesi sonrasında geldi.

Bundan ayrı olarak Çin Bankacılık ve Sigortacılık Düzenleme Komisyonu lojistik, nakliye ve kuryecilik sektörleri için finansal kaynakları artıracaklarını taahhüt etti.

Kurum Pazartesi günü yaptığı açıklamada bu hamlenin Kovid-19 nedeniyle geçici zorluklar yaşayan daha küçük işletmelere finansmana erişim sağlayacağını kaydetti.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum