Çin Merkez Bankası'ndan bol likidite mesajı

blog
13.07.2022

Çin Merkez Bankası Para Politikası Dairesi Başkanı Zou Lan gazetecilere verdiği demeçte, 7 günlük ters repo oranının Çin Merkez Bankası’nın günlük açık piyasa işlemleri yoluyla sağladığı kısa vadeli politika kredilerinin maliyetinden yaklaşık yüzde 1,6 oranında daha düşük olduğunu açıkladı. Merkez Bankası’nın bankalara 7 günlük krediler için mevcut faiz oranının yüzde 2,1 olduğu belirtildi.

Zou, PBOC’nin faiz oranlarını veya bankalar için zorunlu karşılık oranını düşürmeye devam edip etmeyeceği sorusuna yanıt olarak, "likiditenin makul miktardan biraz daha fazla olduğu görülüyor" dedi.

PBOC, Ocak ayından bu yana politika faizlerini düşürmekten kaçınarak bu yıl temkinli bir gevşeme yolu izlemişti. Bunun yerine emlak sektörü, küçük firmalar ve altyapı projeleri gibi hedeflenen sektörleri desteklemek için yapısal önlemlere daha fazla güvendi ve bankaları daha fazla kredi vermeye zorladı. Bankaların verdikleri kredilerde yaşanan toparlanma ve rekor devlet tahvili satışları nedeniyle Haziran ayında kredilerde yaşanan sıçrama beklenenin üstünde gerçekleşti.

 

Yılın kalan döneminde kredilerin artırılmasına odaklanılacak

PBOC Başkanı Yi Gang geçtiğimiz günlerde uygulanan parasal genişlemenin yılın geri kalan dönemi için faizleri düşürmek yerine kredileri artırmaya odaklanacağını kaydetmişti. Bloomberg anketine katılan 18 ekonomistin tamamı bankanın önümüzdeki toplantıda faizleri sabit tutmasını bekliyor.

Zou, PBOC'nin yerel enflasyonu ve büyük ekonomilerdeki para politikalarındaki değişiklikleri yakından takip ettiğini söylerken bankadan yapılan açıklamada, dış çevredeki değişikliklerin sınır ötesi sermaye akışları üzerindeki etkisini dengelemek için önleyici tedbirler alındığı ve politika oluşturmada iç gelişmelerin esas alınmaya devam edildiği belirtildi.

PBOC, kurumsal ve hanehalkı bilançolarının iyileşmesine yardımcı olmak için kredi desteğinin gücünü sürdüreceğine vurgu yaptı.

Zou da yılın ikinci yarısında “nispeten büyük belirsizlik” ile karşı karşıya kalan toparlanmayı pekiştirmek için hala “zorlu çabalara” ihtiyaç duyulduğu konusunda uyardı.

Merkez Bankası’nın daha önce açıklanan 1,1 trilyon yuanlık (164 milyar dolar) altyapı finansmanı gibi ek politika finansman uygulamalarını artıracağını kaydeden Zou finansal araçların ilgili projelerin toplam finansmanının yüzde 10’unu karşılamasının beklendiğini ekledi.

Yetkili isim ayrıca bankanın “beklenmedik yeni zorluklarla” başa çıkmak için yeterli politika alanı ve araçları olduğunu söyledi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum