Çin merkezi hükümeti borç yükünü hafifletmek için rekor düzeyde borçlandı

blog
27.03.2023

Çin merkezi hükümeti borç yükünü hafifletmek için rekor düzeyde borçlandı

 

 

Bloomberg hesaplamalarına göre, vadesi gelenler hariç bu çeyrekte satılan devlet tahvili miktarı 277 milyar yuan'a (40 milyar dolar) ulaştı ve bu rakam, resmi ChinaBond web sitesinin verileri yayınlamaya başladığı 1997'den bu yana aynı dönemdeki en yüksek seviye.

İlk üç ayda tahvillerin brüt ihracı bir yıl öncesine göre yüzde 35 artarak 2.1 trilyon yuan'a ulaştı.

Pekin, bu ayın başlarında Ulusal Halk Kongresi'nde açıklanan Çin'in 2023 bütçesinde, biraz daha büyük bir mali açığın finanse edilmesine ve eyaletlerin artan mali stresle başa çıkmasına yardımcı olmak için merkezi hükümetin borçlanmasını geçen yıla göre yaklaşık yüzde 20 artırma planlarının ana hatlarını çizdi. Ayrıca, şehirlerdeki drenaj sisteminin iyileştirilmesi gibi altyapı yükseltmelerine yapılan yatırımları genişletmeyi planlıyor.

Politika yapıcılar, bu yıl için yaklaşık yüzde 5'e ulaşmayı hedefledikleri büyümeyi hızlandırmak için tüketimde kovid sonrası bir toparlanmaya güveneceklerinin sinyalini verdiler.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum